Maak werk van je vitaliteit

Vitaliteit is meer dan alleen gezond leven. Het gaat ook om zaken als zingeving en jezelf kunnen en mogen zijn.

In zijn boek ‘Vitaal werken vitaal leven: Meer energie in lichaam en geest’ (2009), uitgegeven door het Spectrum BV, laat Paul Wormer zien hoe je werk maakt van je vitaliteit. In 2016 herschreef hij zijn boek tot de ‘Vitaliteitsbijbel’.
Hij geeft aan dat het bij verbeteren van je vitaliteit gaat het om de volgende:

Grote doelen, maar vooral: kleine stappen
Het geheim van kleine stappen is dat die altijd mogelijk zijn. Het geeft je kracht als iets lukt. Doordat je merkt wat je kunt, neemt je kracht verder toe. Langzamerhand worden de stappen groter.

Lichaam én geest
Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geest in een gezond lichaam.
Het vergt aandacht en inspanning om ons lichaam gezond en vitaal te houden.
Gebrek aan beweging en stress liggen voortdurend op de loer.
Als je wilt werken aan je vitaliteit, dan zul je zowel je lichaam als geest moeten verzorgen. Je zult merken dat beide terreinen elkaar ondersteunen. Begin waar je je het meest toe aangetrokken voelt en waar je grootste behoefte ligt. Kijk van daaruit naar de andere gebieden.
Hieronder vind je enkele vragen die je op weg kunnen helpen in de ontwikkeling van jouw vitaliteit.

Hoe is het met jouw energievoorraad gesteld?
Sommige mensen lijken een onuitputtelijke hoeveelheid energie te hebben. Voor de meeste mensen geldt echter dat de hoeveelheid beschikbare energie beperkt is. Mensen met een grote vitaliteit herstellen snel na vermoeiende bezigheden. Anderen moeten zuinig met hun energie omgaan of bouwen een langere hersteltijd in.
Eet en drink je gezond?
Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en ziekte. Gezonde voeding is een kwestie van gezond verstand én gezond gedrag. Gezond verstand betekent een lijn vasthouden en daar ook van tijd tot tijd uitzonderingen op maken.
Beweeg je zo dat het jou en jouw werk goed doet?
Een mens kan niet zonder beweging. Zonder beweging worden we stijf, slap en ziek. Beweging vermindert stress, je voelt je fitter en krachtiger.
Draagt jouw seksueel leven bij aan vitaliteit?
Een gezond seksleven geeft positieve gezondheidseffecten. Deze effecten spelen zich af op alle vlakken van ons bestaan: fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal.
Seksualiteit kan in de loop van ons leven een andere betekenis krijgen. In een jonge relatie ligt het accent mogelijk meer op de lust kant. In een langer bestaande relatie zal intimiteit mogelijk een grotere rol spelen.
Is jouw slaap een bron van herstel?
Slaap is een belangrijke succesfactor voor een goede gezondheid en voor goed werk.
Regelmatig aan het eind van de dag terugblikken is een prettige manier om af te sluiten voor je gaat slapen. Je leert jezelf daardoor beter kennen en wordt deskundiger als het gaat om jouw eigen vitaliteit.
Hoe is jouw balans tussen inspanning en ontspanning?
We hebben de neiging te hard te lopen, te weinig te investeren in ontspanning en ervaren veel stress.
Aandacht vermindert stress. Wie iets met volle aandacht doet, kan geen stress ervaren.
Goede ademhaling helpt je te ontspannen en zorgt dat je tot rust komt. Het helpt je jouw emoties te sturen. Je kunt je eenvoudig op je ademhaling concentreren door elke inademing en uitademing te tellen.
Volg jij jouw eigen spoor?
Als je met plezier naar je werk gaat, voel je je fitter dan als je dat met tegenzin doet.
Onvrede en stress leiden na verloop van tijd tot lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, pijn en maag- en darmproblemen. Vaak vallen de klachten je pas op als je weer opbloeit en terugkijkt. Er valt dan een last van je af en dat voel je. Als je iets gaat doen waar je veel zin in hebt verdwijnt een aantal ongemakken vanzelf.
Lukt het jou jezelf te zijn?
Zonder aanpassen wordt het leven lastig en eenzaam, maar wie zich te lang of te ver aanpast verliest zijn rek. Heb jij voldoende ruimte om jezelf te kunnen zijn, om geen rol te hoeven spelen die niet bij je past? Heb je geen dubbele agenda? Hoef je je niet te verbergen? Kunnen anderen op jou bouwen?

Ken jezelf
Aan kennis hebben we geen gebrek, bijna alle kennis is vrij toegankelijk. Zelfkennis daarentegen blijft een levenslange zoektocht.
Je weet en ervaart veel meer dan je denkt, alleen sta je er te weinig bij stil. Naar jezelf kijken, jezelf met liefde en mildheid serieus nemen, maakt vaak al duidelijk waar je heen wilt, en wat een volgende stap kan zijn.

 

Maak jij werk van jouw vitaliteit?
Wat helpt jou nu verder?

 


..
.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s