Oude wijsheid voor modern leven

Er zijn heel veel belangrijke dingen in ons leven. Het is de kunst deze zo met elkaar te combineren dat we onze balans bewaren.

In zijn boek ‘Boeddha’s business: Hoe je met oude wijsheden mindfulness en balans vindt op de werkvloer’ (2019), uitgegeven door Uitgeverij Altamira, geeft Dan Zigmond een praktische kijk op hoe we de oude wijsheid van Boeddha kunnen toepassen op ons moderne leven.

We maken eindeloos veel plannen voor wat we later gaan doen en kijken niet naar waar we nu mee bezig zijn.
Volgens Boeddha zwalken de meeste van ons half slapend door het leven. We draaien onze rondjes en dat is soms best aangenaam, maar we zijn lang niet altijd echt aanwezig en hebben vaak onvoldoende aandacht voor de wereld om ons heen.
Boeddha’s baanbrekende idee was dat het niet zo hoeft te zijn. We kunnen nú een echt, vol leven te leiden.
In zijn boek doet Zigmond de volgende aanbevelingen:

Overwin lijden
Onaangename dingen zijn niet de oorzaak van ons lijden. We lijden omdat we ons verzetten. Hoewel we pijn niet kunnen vermijden, kunnen we lijden wel overwinnen.
Wanneer ons iets pijnlijks overkomt, dan voelen we niet alleen die pijn zelf, maar hebben we ook allerlei gevoelens bij die pijn. We zijn kwaad op de pijn, die frustreert ons en maakt ons narrig of zelfs wrokkig. We ervaren pijn dus op twee niveaus, lichamelijk en geestelijk. Boeddha omschreef dit als getroffen worden door twee pijlen. De eerste pijl, de lichamelijke pijn, kunnen we niet ontwijken. Die voelen we, of we nu willen of niet. Maar op de tweede pijl hebben we wel invloed. We kunnen ervoor wegduiken.
Door een evenwichtig leven te leiden en de pijn niet te bestrijden of ernaar op zoek te gaan, kunnen we de tweede pijl vermijden.

Schenk aandacht
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen is aandacht schenken aan alles om je heen.
Als je geen aandacht schenkt aan hoe je spreekt, kun je niet de juiste woorden gebruiken.
Als je niet let op wat je aan het doen bent, kun je niet juist handelen.
Je moet je aandacht erbij houden. Een ‘beginnersbrein’ is hierbij zeer behulpzaam.

Zet je Beginnersbrein in
Als we iets voor de eerste keer doen, voelen we ons vaak niet op ons gemak. We zijn bang dat we iets fout doen en schamen ons voor ons gebrek aan kennis.
Dit ‘beginnersbrein’ is van grote waarde: Een geest die overal voor open staat.
Onwetendheid is het begin van alle kennis. Het mooie van beginner zijn is dat je weet wat je niet weet. De expert is dat vaak vergeten.
Het beginnersbrein kunnen we aanspreken door met nieuwe mensen te werken. Ben je expert in je vak, ga dan samenwerken met iemand die net komt kijken. Je leert er zelf veel van als je een ander iets uitlegt en met andere ogen naar je vertrouwde werk kijkt.
Ontwaken betekent niet dat je alles weet. Het ligt veel dichter bij niets weten.

Neem pauzes
Je lichaam en geest zijn simpelweg niet gemaakt om non-stop aan de gang te zijn.
We hebben tijd nodig voor herstel en dat gaat niet zonder pauze.
Pauzes zijn alleen effectief als je echt stopt met werken. Het geheim van een succesvolle pauze is echt afstand nemen.

Beweeg
Lichaamsbeweging is van groot belang voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ga op zoek naar een vorm van beweging die je aanspreekt en steek hier regelmatig tijd in.

Zorg voor voldoende slaap
Slaap is de basis voor goed functioneren. Als je goed slaapt voel je je beter en werk je beter. Je kunt pas echt goed ontwaken als je eerst hebt geslapen.

Vergeet niet te ademen
Wees je bewust van jouw ademhaling.
Je wordt je bewust van je ademhaling door te beginnen met diep in te ademen. Voel daarbij hoe de lucht door je neus of mond je lichaam binnenkomt. Voel hoe deze je longen vult. Voel je borst omhoog en weer naar beneden gaan. Voel dat de lucht weer terugkeert naar de wereld om je heen.
Als je drie keer zo ademhaalt kom je doorgaans weer tot voldoende rust om effectief verder te gaan met waar je mee bezig was.

Leef in het nu
We hebben het vaak zo druk dat we vergeten wat we doen en wie we zijn. We kunnen voorkomen dat we afglijden naar onoplettendheid en afleiding. We hoeven alleen maar dit moment te ervaren en te beseffen waar we zijn. Als we ons overgeven aan het hier en nu, leren we overal om ons heen schoonheid en wonderen te zien.

 

Welke wijsheid is waardevol voor jou?

 


..
.

2 gedachtes over “Oude wijsheid voor modern leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s