Meer rust en richting in je leven

In zijn boek ‘Grip: Het geheim van slim werken’ (2019), uitgegeven door New Book Collective, leert Rick Pastoor je hoe je rust en richting krijgt in je werkweek.

Pastoor moedigt ons aan om meer uit ons leven te halen, door je agenda, takenlijst en e-mail slim in te zetten. Door erachter te komen wat je wilt, richting te kiezen, en doelen te stellen en te behalen. En door tenslotte slimmer te luisteren, strategisch te denken, en te ontdekken hoe je jaarplannen maakt.

Grip op je week

Je agenda is heilig
Mensen die vooraf hebben gepland wat ze willen, zijn productiever.
Met een plan heb je grip, en met grip werk je fijner.
Plan je werkweek in je agenda. Begin met wat in je agenda staat. Doe de geplande activiteit. Je agenda is heilig.
Als er geen activiteiten meer in je agenda staan, doe dan de taken uit je takenlijst.
Als er geen taken meer gepland staan voor vandaag, doe dan je e-mail.
Op het moment dat je je agenda onder controle hebt, is het tijd om naar je takenlijst te kijken.
Bewaar nooit meer iets in je hoofd
Ken je het gevoel dat er aan het eind van de dag nog allerlei taken door je hoofd spoken? Elke kleine of grote taak waar je hersenen je aan blijven herinneren is een ‘open loop’ (Ik moet nog een collega terugbellen, of ik moet nog vakantiedagen plannen). Een ‘open loop’ is een lijntje dat nog gesloten moet worden. Op zoveel mogelijk momenten brengen je hersenen de ‘open loop’ bij je onder de aandacht in de hoop dat je er op een bepaald moment daadwerkelijk iets mee doet. Je hersenen hebben alleen een slecht gevoel voor timing. Je denkt bijvoorbeeld pas aan een bepaald artikel dat je moest kopen, als je net met de boodschappen thuis bent.
Je kunt je takenlijst gebruiken om je ‘open loops’ te vangen en een plek te geven. Hierdoor hoef je je taken niet meer in je hoofd te bewaren. Er ontstaat ruimte en vde stress vermindert.
Kies je ideale systeem voor je takenlijst. Zorg dat je er overal bij kunt, bijvoorbeeld door je lijst beschikbaar te hebben op je telefoon. Zet al je taken in één lijst. Koppel acties aan je taken en bundel ze tot projecten. Plan de taken vervolgens in je agenda.
Wordt de baas over je mailbox
In plaats van je mail steeds tussendoor te doen, geef je e-mail een vaste plaats in je dag. In dat tijdslot handel je zoveel mogelijk e-mail af.
Elke e-mail heeft vijf mogelijke uitkomsten:
Je wijst het werk af, je communiceert dit en archiveert de e-mail.
Er is geen actie nodig, je archiveert de e-mail.
Er is actie nodig die je in twee minuten kunt doen, doe dit.
Er is actie nodig die meer tijd vraagt met een harde deadline: Plan dit als taak in je agenda.
Er is actie nodig die meer tijd vraagt zonder harde deadline: Voeg de taak toe aan je takenlijst.
Bouw een vangnet onder je week
Reserveer elke week een halfuur in je agenda om je agenda te ordenen en je takenlijst op te schonen. Een wekelijkse terugblik is het vangnet onder je werk. Het zorgt voor overzicht en continuïteit.

Grip op je jaar

Waar kom jij je bed voor uit?
Je komt je bed uit voor wat je leuk vindt, wat je graag doet en wat je belangrijk vindt.
Vragen die je helpen ontdekken wat jou beweegt zijn: Hoe wil je herinnerd worden?Waar maak je je boos over? En hoe kun jij het meeste voor anderen betekenen? Welke vaardigheden kun jij hiervoor inzetten?
Maak een jaarplan
In een jaarlijse terugblik verleg je je blik van de korte naar de lange termijn. Je neemt de tijd om in grote lijnen na te denken over het beloop van de afgelopen twaalf maanden, en om vrijuit te dromen over de dingen die je het komende jaar graag wilt doen.
Zorg voor aanmoediging
Iedereen heeft aanmoediging nodig. Door je werk te delen kun je door anderen aangemoedigd worden.

Grip op je leven

Maak jezelf beter
Pas je zelfbeeld en gedrag aan.
Het verhaal dat we over onszelf vertellen is ons zelfbeeld. Het zijn de dingen die je tegenover jezelf zegt. Onze hersenen willen dolgraag dat dit plaatje klopt en zullen voortdurend op zoek gaan naar zaken in ons gedrag die ons zelfbeeld bevestigen. Je kunt deze cirkel doorbreken door het plaatje te veranderen. Door een ander verhaal over onszelf te vertellen. Hierdoor kunnen we ons ook anders gaan gedragen.
Houd vaker je mond
We gaan er heel vaak vanuit dat onze situatie uniek is. Zo uniek dat het niet in ons opkomt om lotgenoten of andere experts te zoeken. Goed luisteren is een eigenschap die je helpt om meer uit je werk en leven te halen.
Leer strategisch denken
Hoe strategischer je over een vraagstuk nadenkt, hoe beter de uitkomst zal zijn. Begrijp de kern van je vraagstuk. Ga na wat anderen al deden of doen. Verzin alternatieve oplossingen. Herken denkfouten en laat je hierdoor niet misleiden.
Denk groter
Groter denken brengt je verder dan je denkt.
Persoonlijke overwinningen komen voort uit een lange lijst van kleine acties. Groter denken helpt je de volgende kleine stap te zetten. Probeer vanuit deze nieuwe ervaring opnieuw weer groot te denken en zet daarna opnieuw weer een kleine stap. Ze bouw je voort en blijf je groeien.

Vind meer rust en richting door gewoon vandaag te beginnen.

 

Hoe krijg jij meer rust en richting in je leven?

 


..
.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s