Bowlen en het bouwen aan jouw talent

Wat heeft bowlen te maken met talentontwikkeling?
Net als talentontwikkeling is bowlen geschikt voor alle leeftijden en voor alle niveaus.
De tips die je helpen een betere bowling speler te worden, kun je ook inzetten voor talentontwikkeling.

Aan de hand van onderstaande bowling tips ga ik verder in op het bouwen aan jouw talent.

Bowling tips

De bal
Er zijn verschillende soorten bowlingballen. Het gewicht en de grootte van de ballen verschilt. Kies voor een bal die niet te licht of te zwaar is. Bij een te lichte bowlingbal schiet de bal gemakkelijk alle kanten op, waardoor hij in de goot beland. Een te zware bal rolt erg langzaam en haalt vaak de kegels niet. Ook kun je last krijgen van je vingers door het gewicht van de bal. Let ook op de grootte van de gaten in de bal: kun je de bal prettig vasthouden? Glipt hij niet uit je handen maar laat hij wel gemakkelijk los? Dan is de bal geschikt. Door verschillende ballen te proberen ontdek je welke bal het beste bij jou past.

Houding
De houding die je aanneemt tijdens het bowlen is van groot belang. Je begint met een kleine aanloop van enkele passen. Zorg dat je stopt vóór de lijn waar de baan begint, anders telt je worp niet mee. Terwijl je de passen zet zwaai je je arm met de bowlingbal naar voren, hierdoor geef je de bowlingbal kracht mee op de baan. Net voor stilstand laat je de bal los.
Om de bowlingbal goed te sturen is het belangrijk dat je de bal goed vast hebt. In een bowlingbal zitten drie gaten. Twee ervan zitten relatief dicht bij elkaar, daaronder zit nog één gat. In het onderste enkele gat gaat je duim. In de twee gaten erboven plaats je de middelvinger en ringvinger. De twee vingers die overblijven laat je rusten op de bowlingbal. Door je polsen te draaien kun je de bowlingbal sturen tijdens het gooien. De duim bevindt zich ten alle tijden aan de voorkant van de baan.

De worp
Kijk tijdens het gooien vooral naar het punt waar de bal naartoe moet gaan. Door hierop te focussen gooi je vrijwel automatisch de gewenste kant op. Concentratie is tijdens het werpen het belangrijkste. Laat je niet afleiden door je baangenoten of bijvoorbeeld de mensen naast je op de baan. Let er ook op dat je de bal dicht bij de grond loslaat. Wanneer de afstand te hoog is klapt de bal op de baan en verliest hij snelheid.

Maak plezier en blijf oefenen
Geniet van het spel en maak plezier. Lukt het niet gelijk zoals je wil? Haal diep adem en probeer het de volgende ronde weer opnieuw.

Bovenstaande tips kun je ook inzetten voor de ontwikkeling van jouw talent.

Kies doel en middel
Bij bowling is de bal het middel om je doel, het omver gooien van de tien kegels, te behalen.
Wat is jouw doel? En welk middel wil je hiervoor inzetten?
Als jouw doel is het blij maken van mensen, kun je hiervoor heel veel verschillende middelen kiezen. Je zou lekkere taarten kunnen bakken, huizen schoon kunnen houden, aan de weg kunnen werken, theater kunnen maken of mensen kunnen ondersteunen bij herstel.
Om je doelen te behalen die je nu voor ogen staan, is het belangrijk de middelen te kiezen die op dit moment bij je passen.

Kom in actie
Welk gedrag past bij wat voor jou belangrijk is en waar jij je goed bij voelt? Welke vaardigheden heb je nodig?
Als je op de weg vracht wilt vervoeren zul je moeten leren hoe je een vrachtwagen bestuurt. Als je mensen wil laten genieten van eten dat je bereidt, zul je moeten leren koken.
Beschikken over het juiste gedrag is niet voldoende. Laat het zien en kom in actie.
Blijf jouw vaardigheden verder ontwikkelen en stuur bij als wat je doet, niet leidt tot wat je wilt.

Maak plezier en blijf oefenen
Neem jezelf niet te serieus.
Geniet van de reis en maak plezier.
De kunst van talentontwikkeling zit in vertrouwen en volhouden.
Vertrouwen dat je slechts een volgende stap hoeft te zetten om daarna te kijken wat er gebeurt. Met wat je leert kun je dan weer een nieuwe stap zetten.
Tenslotte gaat het om volhouden. De manier om te blijven groeien is steeds opnieuw weer op te staan als je valt.

 

Lukt het jou plezier te maken
terwijl je verder bouwt aan jouw talent?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s