Met hart en ziel verbinden

Met hart en ziel verbinden, hoe doe je dat?

In zijn boek ‘Skin in the game: Hidden asymmetriees in daily life’ (2018), uitgegeven door Penguin Random House, laat Nassim Nicholas Taleb zien waarom het zo belangrijk is je nek uit te steken, risico’s te nemen, iets te verliezen te hebben en ervoor te zorgen dat je voortdurend geconfronteerd wordt met de gevolgen van je acties.

‘Skin en soul in the game’ vormen voor Taleb de basis van een duurzame verbinding.

Skin in the game
In vroegere tijden vochten de heersers vaak mee in hun oorlogen. Zo kreeg de Romeinse keizer Julian the Apostate een speer in zijn borst op het slagveld en stierf aan zijn verwondingen. Vergelijk dit met de moderne CEO. Of kijk naar de bankencrisis. Die werd veroorzaakt door risico’s te nemen met het geld van klanten om vervolgens gered te worden door de belastingbetaler.
In de Codex Hammurabi, een wetboek uit het antieke Mesopotamië, staat dat als een bouwvakker een huis bouwt dat instort waardoor de eigenaar om het leven komt, de bouwer zelf ter dood veroordeeld wordt. Kleine kans dat deze bouwvakkers risico’s verborgen in het fundament.
‘Skin in the game’ draait erom of je zelf risico’s neemt, of je zelf ook iets te verliezen hebt en raakt alle facetten van ons leven.
Mensen die geen persoonlijke risico’s nemen, zouden volgens Taleb nooit betrokken moeten zijn bij het nemen van beslissingen die een grote impact hebben op anderen.

Soul in the game
Voor Taleb is een succesvol leven een eerbaar leven. Hierbij is ‘soul in the game’ net zo belangrijk als ‘skin in the game’.
Eerbaar houdt in dat je dingen doet omdat ze belangrijk voor je zijn, los van wat het je oplevert of kost. En dat er dingen zijn die je níét doet, welke straf of beloning hier ook voor staat.
‘Soul in the game’ is dingen doen voor een hoger doel dan financiële of commerciële redenen. Gewoon omdat het belangrijk of betekenisvol is. Hierbij worden geen compromissen gesloten over de kwaliteit
Bij alles wat je doet om je werk te optimaliseren, en steeds efficienter te maken is het belangrijk de ‘soul in the game’ niet te verliezen.

Het boek van Taleb heeft mij veel inzicht gegeven in de achtergrond van problemen in grote organisaties. Omdat beleidsmakers niet direct geconfronteerd worden met de consequenties van hun beleid kunnen regels en procedures ontstaan die op de werkvloer onbegrijpelijk, en niet uit te leggen zijn.
Het is voor mij nog duidelijker geworden waarom de praktijk zelf centraal moet staan en niet de ideeën over de praktijk.
Verder ben ik blij met Taleb’s aandacht voor bezieling. Doe wat voor jou van wezenlijk belang is. Ga na waar jij je bed voor uitkomt, en wat jou in beweging houdt!

 

Lukt het jou, je met hart en ziel te verbinden?

 


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s