Persoonlijke groei? Kies passend perspectief!

Ken jij jouw mentale modellen? Steunen ze jouw ontwikkeling of staan ze juist in de weg?

In zijn boek ‘Are you ready to succeed? Unconventional strategies for achieving personal mastery in business and in life’ (2006), uitgegeven door Ebury Publishing, laat Srikumar Rao zien hoe mentale modellen ons leven beïnvloeden. Hij biedt handvatten voor persoonlijke groei.
We groeien door ons bewust te worden van de droomwereld waarin we leven. Het is belangrijk voor onze groei om onze mentale modellen te onderzoeken en waar nodig aan te passen.

Hoe kijk jij naar de wereld?
We creëren zelf onze kijk op de wereld. Dat doen we met onze mentale modellen. Hoewel we ons wel realiseren dat anderen een andere wereld zien bv. door cultuur of religie, beseffen we niet voldoende dat wij onze kijk op de wereld kunnen bijstellen. Een andere kijk op de wereld verandert ons leven ingrijpend.

Mentale modellen
Mentale modellen zijn onze vaststaande ideeën over hoe de wereld werkt en hoe dingen wel of niet gedaan zouden moeten worden.
We zijn zo overtuigd van deze modellen dat we er naar leven. We noemen het onze werkelijkheid, onze waarheid, de realiteit of de feiten.
We hebben verschillende modellen voor verschillende situaties zoals werk, familie en relaties. Een voorbeeld van een mentaal model rondom werk is: Ons bedrijf is erg competitief, iedereen doet er alles aan om maar vooruit te komen. Dat ligt mij niet dus ik hoor hier niet thuis. In de familie kan een mentaal model er zo uitzien: Wat er ook gebeurt, we gaan altijd door. Dus laten we niet bij de pakken neerzitten. In een relatie kan een mentaal model zijn: Als ik er niet aantrekkelijk uit zie, vind ik geen vriend of vriendin.
We gebruiken mentale modellen voor alles in ons leven.
Veel van de stress in ons leven ontstaat omdat we ons niet bewust zijn van deze modellen.

Perspectieven die bijdragen aan persoonlijke groei
We krijgen inzicht in onze mentale modellen door de tijd te nemen om de ideeën die we hebben over ons zelf, ons werk, de liefde, familie en relaties op te schrijven en nader te onderzoeken.

Hieronder vind je een drietal modellen die aan jouw groei kunnen bijdragen.

Accepteer wat op jouw pad verschijnt en tel je zegeningen
Stress ontstaat door vastgeroeste ideeën over hoe de wereld er uit zou moeten zien en door ons verzet tegen wat zich in ons leven werkelijk aandient.
Door te accepteren wat er is, onze zegeningen te tellen, en daarna gewoon te doen wat er nodig is, kunnen we ons verder ontplooien.

Concentreer je op het proces niet op het resultaat
We hebben invloed op wat we doen, het resultaat hiervan ligt niet altijd in onze macht. We groeien als we vooral investeren in wat binnen onze invloedssfeer ligt.

Van ‘Ik’ naar de ‘Ander
Vraag je niet af wat de wereld voor jou betekent, maar wat jij voor de wereld kunt betekenen.

Welk perspectief draagt bij aan jouw persoonlijke groei?


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s