Verbinden, verwonderen, verifiëren en verdergaan

Hoe coach je op maat? Welke route kies je?

In haar boek ‘Coachen met een leeg hoofd; Echt luisteren zonder oordeel’ (2019), uitgegeven door Van Duuren Management, leert Nicolette Kat hoe je kunt bouwen aan bewustwording, bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef.
En hoe je toewerkt naar een uitnodigend doel.

Definitie van coaching:
Nicolette Kat definieert coaching als volgt: De essentie van goed coachen is in echt contact met je coachee bouwen aan bewustwording, bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef, met een resultaatgerichte aanpak, toewerken naar een lonkend en helder doel.

Er zijn verschillende coachingsvragen die aan bod kunnen komen:

Drie soorten coachingsvragen
Vragen gericht op een taak of specialisme
Vragen gericht op effectiviteit in het werk
Vragen gericht op persoonlijke (loopbaan)ontwikkeling

De coachingsvragen vragen om een verschillend type coach:

Drie niveaus van coaching
Vragen gericht op een taak of specialisme vragen om een expert.
Een gids kan je helpen effectiever te worden.
Vragen gericht op persoonlijke ontwikkeling vragen om een coach als geweten.

De coach als expert
Een coach wordt vaak gevraagd op basis van zijn expertise om iemand te begeleiden. Je krijgt vragen over werkwijze, overlegvormen en werkrelaties. Vragen als ‘Wat doe ik?’ En: ‘Hoe kan ik mijn werk het beste doen?’. Je rol als coach is niet het oplossen van problemen maar om je coachee te helpen vraagstukken helder te krijgen en het zelfreflectieproces van je coachee te bevorderen.

De coach als gids
In de rol van gids verschuiven vragen van ‘Wat moet ik doen?’ En ‘Hoe doe ik het?’ naar ‘Hoe doe ik het als persoon in relatie tot het werken en de collega’s.’ Het gaat om vragen op het terrein van effectiviteit.

De coach als geweten
In de rol van geweten ben je in staat afstand te nemen, rust te bewaren en heb je bereidheid om eigen kwetsbaarheid en ervaring te tonen en te delen als dat relevant is voor het proces van de coachee. De vragen die centraal staan gaan over persoonlijk leiderschap, drijfveren, loopbaancoaching en blokkades in het hier en nu.

Coachingsaanpak
Als je aan de slag gaat met coaching zijn de volgende vier stappen belangrijk in het proces:

Verbinden
In de eerste stap gaat het over: Hoe maak je contact? Welke setting kies je? welk tijdstip? Waar begin je mee? Wat voel je als coach bij deze coachee? wat zegt dat over jou en de ander? Ben je echt in staat om je te verbinden?

Verwonderen
Je met een leeg hoofd richten op de ander, met alle nieuwsgierigheid die je in je hebt is stap twee. Wat speelt er bij de ander? Wat houdt hem bezig? Wat is zijn belangrijkste vraag? Ontdek je oordelen bij jezelf? Ga je invullen of kun je het loslaten? Echt luisteren, met verwondering en nieuwsgierigheid en zonder oordeel, daarover gaat de tweede fase.


Verifiëren
In stap drie vat je samen, en zet je op een rij wat de puzzelstukken zijn. Je voegt je eigen observaties en mening toe. Mogelijk moet het doel nog worden aangepast. Alle indrukken leveren aan het eind van deze fase de basis van het uiteindelijke contract, het afgesproken doel waarmee de coachee aan de slag wil.


Verder gaan
Als de kern van de situatie en het doel zijn vastgesteld is het tijd om acties af te spreken. Welke stappen zullen gezet worden richting het gezamenlijk gekozen doel?

Deze vier stappen zijn voor elk coachingsgesprek relevant.

.

Lukt het jou te verbinden, te verwonderen,
te verifiëren en verder te gaan?

.

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s