De weg

Een goed leven bereik je niet door ‘je ware zelf’ te ontdekken en een groots plan uit te voeren.

In ‘De weg; wat chinese filosofen ons over het goede leven leren’ (2016), uitgegeven door Ten Have, dagen Michael Puett en Christine Gross-Loh ons uit om onze diepgewortelde overtuigingen te herzien. De weg inspireert tot kleine haalbare veranderingen in ons persoonlijk en maatschappelijk leven. Met mogelijk grote gevolgen, voor ons zelf en de wereld.

Door anders naar het leven te kijken, onszelf anders te bezien en onze patronen te herkennen, zijn we beter in staat onze weg te volgen.

We kunnen de koers van ons leven niet zelf bepalen
Hoe wij ons in het leven denken te gedragen, is niet hoe we ons werkelijk gedragen. En hoe wij beslissingen denken te nemen, is niet hoe we ze werkelijk nemen.
Als het er op aan komt nemen onze emoties en instincten het over, en die zijn ook bepalend voor onze minder spontane beslissingen. Hoe weloverwogen en rationeel we die ook denken te nemen.
Wat Chinese filosofen betreft kunnen we beter onze instincten aanscherpen, onze emoties trainen en een proces van voortdurende zelfontwikkeling op gang brengen. Zodat we uiteindelijk, op zowel cruciale als alledaagse momenten op de juiste manier kunnen reageren.

Wie we werkelijk zijn, ligt niet in onszelf verborgen
We zijn niet wie we denken te zijn. Dit zijn slechts ingesleten gewoontes, gedragspatronen waaraan we hebben besloten onze identiteit te ontlenen. We zijn complexere wezens, die voortdurend veranderen. We hebben vele verschillende en vaak tegenstrijdige emotionele neigingen, verlangens en manieren om op de wereld te reageren. We zijn niet, maar worden gevormd door de dingen die we in het dagelijks leven doen: door de manieren waarop we met anderen omgaan en de activiteiten die we ondernemen.
Verandering vindt plaats wanneer we ons erin oefenen onze blik te verruimen, zodat we een beeld krijgen van de factoren waardoor situaties worden bepaald (de relaties die we onderhouden, de mensen met wie we omgaan, het werk dat we doen en andere levensomstandigheden). Hierna kunnen we geleidelijk onze interactie met alles om ons heen veranderen.
De weg is geen harmonieus ‘ideaal’ dat we moeizaam volgen, maar eerder het pad dat we voortdurend effenen door middel van onze keuzes, daden en betrekkingen. Op elk moment van ons leven scheppen we de weg opnieuw.

Patronen bepalen ons leven
Wat wij in het westen ons ware zelf noemen is in feite de verzameling patronen die zijn ontstaan uit onze voortdurende reacties op andere mensen en op de buitenwereld. Patronen die zich geleidelijk gevormd hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken: ik ben gewoon iemand die zich snel ergert. Terwijl het veel waarschijnlijker is dat je door de manier waarop je je jarenlang in de omgeving met anderen hebt gedragen, iemand bent geworden die door kleinigheden geirriteerd raakt. Maar dat is niet omdat je dat werkelijk bent.
Door onze patronen onder de loep te nemen kunen we ze stap voor stap veranderen. Op den duur ontwikkel je zo kanten van jezelf waarvan je het bestaan niet eens vermoedde.

.

Wie ben jij en wat is jouw weg?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s