De kracht van irrationeel denken en handelen

In een volmaakt rationele wereld zou uitstel natuurlijk nooit een optie zijn.
Dan zouden we gewoon de waarde van onze langetermijndoelen berekenen, die vergelijken met onze korte termijn pleziertjes, en begrijpen dat we op de lange termijn meer te winnen hebben door een beetje te lijden op de korte termijn.
Als we dat konden, zouden we ons met hart en ziel richten op datgene wat we het belangrijkst vinden. We zouden ons werk doen met in het achterhoofd de voldaanheid die we zouden voelen zodra het project was afgelopen. We zouden gezond eten, regelmatig bewegen en genieten van onze verbeterde gezondheid.
De werkelijkheid is anders. We geven de voorkeur aan onmiddellijk bevredigende ervaringen boven langetermijndoelen.
We gedragen ons meestal alsof we denken dat we op een bepaald moment in de toekomst meer tijd hebben, ons beter voelen, meer geld hebben, en minder moe of gespannen zijn.

In zijn boek ‘Volmaakt onvoorspelbaar; De onverwachte voordelen van onlogisch handelen – thuis en op het werk’ (2010), uitgegeven door Uitgeverij Contact, beschrijft Dan Ariely de kracht van irrationeel denken en handelen.
Inzicht in onze onvoorspelbaarheid kan ons helpen om beter te werken, gemotiveerder aan de slag te gaan en ons leven meer te aanvaarden zoals het is.

In zijn boek geeft Ariely verschillende voorbeelden van krachtig onvoorspelbaar gedrag:

De betekenis van werk
De menselijke motivatie in verband met arbeid is complex. Het is geen simpele handel van ‘werken voor geld’. Het effect van betekenis van werk, of liever het effect van betekenisloos maken van werk, is krachtiger dan we zouden verwachten.
Als je medewerkers wilt motiveren, is het nuttig om aandacht te besteden aan henzelf, aan hun inspanningen en aan de vruchten van hun arbeid.

De impact van bonussen
Het gebruik van geld om mensen te motiveren kan stimulerend zijn maar kan ook nadelig werken. Bij taken waarvoor cognitieve vaardigheden vereist zijn, kunnen lage tot gemiddelde beloningen helpen. Maar wanneer de beloning hoog is, kan dat te veel aandacht vragen en daardoor de betreffende persoon afleiden. Dit kan stress tot gevolg hebben en uiteindelijk het prestatieniveau doen dalen.

Overschatting van eigen maaksels
De moeite die we ergens instoppen verandert niet alleen het object. Het verandert ons, en de mate waarin we dat object waarderen. Onze overschatting van de dingen die we maken, zit zo diep dat we aannemen dat anderen ons vooroordeel delen.
Als we iets waar we veel moeite aan hebben besteed, niet kunnen afmaken, zijn we er minder aan gehecht.

Lange termijneffecten en korte termijnemoties
In een ideale wereld zouden we ons de emotionele toestand herinneren waarin we besloten te doen we we nu doen.
We zouden beseffen dat we niet met het zelfde gedrag door hoeven gaan.
In werkelijkheid hebben we een heel slecht geheugen voor onze vroegere emotionele toestanden. We blijven daarom dezelfde beslissingen nemen. Als we besluiten om ons niet langer te gedragen volgens de beslissingen die onze korte termijnemoties verlangen, bouwen we aan langetermijneffecten die beter passen bij wie we willen zijn.

Ariely spoort ons aan om niet altijd op onze emoties en intuïties te varen maar deze regelmatig ter discussie te stellen.

Experimenteer om betere beslissingen te nemen.
Stel vragen, onderzoek, keer stenen om.
Stel je gedrag ter discussie.
Zo komen we tot betere besluiten
en dichter bij de lange termijneffecten die we wensen.
.

Hoe rationeel denk en handel jij?

.


..
.

Plaats een reactie