Verbind je met jouw waarden!

Waarden bepalen hoe we dingen zien en wat we doen. Er zijn positieve waarden die ons aantrekken en die we opzoeken. Er zijn negatieve waarden die we proberen te vermijden.

Waarden geven zin, inhoud, kleur, en ‘waarde’ aan het leven. We kunnen echter ook gevangene van onze waarden worden.

In zijn boek ‘Over wijsheid’ (1997), uitgegeven door Uitgeverij Nieuwezijds, beschrijft Edward de Bono de invloed van waarden op onze kijk op de wereld.

Waarden
Aangenomen wordt dat een aantal menselijke waarden, zoals eerbied voor het leven, liefde voor kinderen, gevoel voor rechtvaardigheid aangeboren zijn.
Er zijn ook waarden van tijdelijke aard, die gecreëerd worden door clubs, groepen, of eisen van een mode.
Er zijn waarden van het moment, en waarden van duurzamer aard. Als je zeeziek bent verlang je naar vaste grond onder je voeten. Maar als je eenmaal weer aan wal bent is deze waarde al snel weer ondergeschikt.

Botsende waarden
De ene waarde sluit de andere niet uit. Waarom zouden we moeten kiezen tussen rust en opwinding, of tussen stabilisatie en verandering. Waarom zouden we niet voor beide kiezen, op verschillende momenten, of in combinatie?

We kunnen op verschillende manieren omgaan met botsende waarden:

Accepteren
We zijn in staat om ons een eerlijke dief, een goede slechte overeenkomst of een snelle langzame auto voor te stellen. We kunnen beide kanten accepteren.
Een snelle langzame auto zou een lanzame auto kunnen zijn die snel optrekt. Een goede slechte overeenkomst is een verstandige overeenkomst die minder voordelen oplevert dan we hadden verwacht.

Combineren
Rust met opwinding combineren, kan betekenen: vanuit een stabiele basis naar opwinding streven, of op zo’n manier opwinding zoeken dat de stabiele basis er niet door wordt bedreigd.

Afwisselen
Dit betekent dat we van de ene waarde naar de tegenovergestelde waarde overschakelen en weer terug. Je kunt op sommige momenten flexibel zijn, en op andere momenten vasthouden aan de ingeslagen weg. Je kunt op sommige punten vernieuwend zijn, en op andere punten vasthouden aan het oude.
Soms is het nodig snel te denken. Andere keren is het beter hier ruim de tijd voor te nemen.

Waarden openbaren zich niet vanzelf aan ons. Je moet ze opmerken en erop gespitst zijn.
Om je daadwerkelijk met je waarden te kunnen verbinden is het belangrijk je bewust te worden van de waarden die jou drijven, de waarden die jij realiseert en de negatieve waarden die je vermijdt.

Zet de waardenkiezer: https://talentinontwikkeling.org/waardenkiezer.pdf in om verder met jouw waarden aan de slag te gaan


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s