Stilstaan bij verandering

Succesvolle veranderaars zijn de mensen die in staat zijn om te gaan met schijnbare tegenstellingen. Die bijvoorbeeld kracht weten te combineren met kwetsbaarheid. Mensen die ratio en intuïtie in (persoonlijke) balans brengen. Mensen die leren en veranderen, en ook zichzelf blijven. Die vasthouden en tegelijkertijd loslaten.

Waar draait het om bij verandering?

In hun boek ‘Stilstaan bij verandering; Managementparadoxen bij organisatievernieuwing’ (1996), uitgegeven door Kluwer bedrijfsinformatie, geven Jo Vincken en René Weijers hun kijk op het veranderen van organisaties.

Vincken en Weijers beschrijven de volgende vier doorslaggevende aspecten bij veranderingsprocessen:

De context waarbinnen de verandering plaatsvindt
Op welke manier speelt de omgeving een rol? Hoe hanteert het management de druk van externe ontwikkelingen? Op welke wijze sluiten historie, ambitie en interne mogelijkheden aan bij externe ontwikkelingen?
De attitude van degene die (mede) leiding geeft aan de verandering
Wat is de grondhouding van de veranderaar? Welke houding bevordert succes? Hoe bepalen de verwachtingen van anderen de manier waarop je je rol invult? Welke drijfveren bevorderen het slagen van de verandering en welke niet?
Het karakter van het veranderingsproces
Is de verandering ingegeven door angst of hoopvolle uitdaging? Welke verwachtingen leven er rond eindresultaten? Wordt het proces ervaren als een uit te voeren opdracht? Welke ruimte krijgen medewerkers voor een eigen inbreng?
De persoonlijke werkwijze van de veranderaar
Welke rol speelt intuïtie en in hoeverre is een verandering een rationeel proces?

In elk van deze aspecten vind je de volgende schijnbare tegenstellingen:

Continueren én veranderen
Welke waarde ligt besloten in het verleden en wat is van waarde om te behouden? Welk deel van het verleden moeten we loslaten om ruimte te maken voor echte vernieuwing?
Externe druk én interne ambitie
Succesvolle leiders zien mogelijkheden om relevante ontwikkelingen in de omgeving te verbinden met de eigen ambitie, met interne drijfveren en motieven. Zij zoeken en krijgen aansluiting met wat er vanuit de omgeving wordt aangediend en wat er in de organisatie aan potentie voorhanden is.
Accepteren én ontwikkelen
De combinatie van het accepteren van het onvermijdelijke en, gegeven die beperkingen, ontwikkelen.
Ontwikkelen is letterlijk ‘de wikkels er af halen’. Blootleggen wat er op een dieper niveau is.
Kracht én kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid is nodig om signalen te ontvangen, het eigen denken aan te scherpen, om goede vragen te stellen en de antwoorden nog even uity te stellen.
Moed en durf zijn nodig als je op je zelf wordt teruggeworpen, als je alleen komt te staan. Een eigen wijze weg gaan, en daarover in gesprek gaan vraagt om kracht.
Angst én verwachting
Als je altijd blijft denken wat je altijd al dacht, blijf je doen wat je altijd al deed. Durf je de confrontatie aan met jezelf en anderen? Een proces van heroriëntatie met onzekerheden, soms zelfs vrees en angstgevoelens.
Laat je je leiden door angst of verwachting?
Opdracht én uitnodiging
Veranderingsprocessen die het karakter dragen van een opdracht blijken in de praktijk moeizaam te verlopen. Het besluit om te veranderen heeft kans van slagen als het stimuleert, positieve energie losmaakt, en de betrokkenheid bij het proces vergroot. Dat gebeurt niet door een opdracht maar door een uitnodiging.
Ratio én intuïtie
Ratio stelt ons in staat te onderzoeken, te analyseren en vervolgens de meest doelmatige middelen in te zetten om te innoveren en problemen op te lossen
Intuïtie kan op basis van gevoel richting geven in zeer complexe omgevingen.
Succesvolle leiders brengen ratio en intuïtie in balans.
Sturen én steun zoeken
De persoonlijke werkwijze van de leider ten aanzien van aansturing van medewerkers en het zoeken van steun bij medewerkers bepaalt of de leider naast zijn gelijk ook gelijk zal krijgen.
Steun zoeken en sturen horen gelijk op te gaan.
.

Aan welke verandering geef jij leiding?
Wat zie jij als je stil staat bij verandering?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s