Geef zin aan je werk!

Een mens die zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid jegens een ander die vol liefde op hem wacht, of jegens een onvoltooid werk, zal nooit zijn leven kunnen weggooien. Hij kent het ‘waarom’ van zijn bestaan en zal bijna ieder ‘hoe’ kunnen verdragen.

Viktor E. Frankl

Hoe maak je je werk betekenis- en zinvol?

In zijn boek ‘Geef zin aan je werk; De zingevingsprincipes van Viktor Frankl’ (2004), uitgegeven door Uitgeverij Business Contact deelt Alex Pattakos hoe we persoonlijke betekenis en voldoening kunnen brengen in ons werk.

Pattakos beschrijft de onderstaande zeven kernprincipes die hij heeft ontleend aan het werk van Viktor Frankl.
Viktor Frankl vond in de mensonterende omstandigheden van een nazi-concentratiekamp toch een manier om vast te houden aan het leven, om door te (willen) gaan met het leven.
Frankl’s ideeën en ervaringen met betrekking tot de zoektocht naar betekenis zijn van grote betekenis geweest voor mensen over de hele wereld.

Kernprincipes voor zinvol werk

Gebruik de vrijheid om je eigen houding te kiezen
In alle situaties, ongeacht hoe afschuwelijk ze lijken of daadwerkelijk zijn, heb je altijd de ultieme vrijheid je eigen houding te bepalen.

Realiseer je wil tot betekenis
Zet jezelf volledig in voor zinvolle waarden en doelen die alleen jij kunt verwezenlijken en realiseren.

Zoek betekenis in ieder moment
Alleen jij kunt verantwoording afleggen voor je eigen leven door de betekenis van ieder moment te ontdekken en je eigen unieke lappendeken van het leven samen te stellen.

Werk jezelf niet tegen
Voorkom dat je zo geobsedeerd door of gefixeerd raakt op een voornemen of resultaat dat je het gewenste resultaat tegenwerkt.

Bekijk jezelf van een afstand
Alleen de mens bezit het vermogen zichzelf te bekijken vanuit een ander perspectief of van een afstand, evenals het typisch menselijk vermogen van ‘gevoel voor humor’.

Verleg je aandacht
Leid je aandacht weg van de probleemsituatie naar iets anders en ontwikkel copingmechanismen voor het omgaan met stress en verandering.

Overstijg jezelf
Gebruik je menselijke geest op het werk door verbinding te maken met en je te laten leiden door iets dat buiten jezelf ligt.

.


Wat kun jij doen om jouw werk
meer zin te geven?

.


..
.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s