Gebruiksaanwijzing voor je brein (1)

Deel 3 van Hallo ik, wie ben jij?

.

Introductie

Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Bron: The seven habits of highly effective people van S. Covey.

Net zoals ik mij verbaas over de houthakker die zijn zaag niet scherp houdt, verbaas ik me hoe weinig we weten over het scherp houden van ons brein.

We leven in een wereld waarin we ons brein voortdurend inzetten om te leren, om kennis te vergaren en te verwerken, en nieuwe ervaringen op te doen.
We proberen alle informatie die op ons af komt, zo goed en kwaad als het kan, te filteren en een plek te geven.

Om dit effectief en efficiënt te kunnen doen, is het nodig dat we de gebuiksaanwijzing van ons brein beter leren kennen.

In deel 3 leer je meer over de gebruiksaanwijzing van jouw brein. Door meer kennis van jouw brein, word je minder verrast door wat je denkt en doet, en krijg je meer grip op de dingen die er voor jou écht toe doen.

.

.

Inspiratie 7

Wat weet je van jouw brein?


.

In ‘Ontketen je brein’ beschrijft Theo Compernolle dat we in ons brein zo’n 80 miljard zenuwcellen hebben. Elke zenuwcel verwerkt elektrische signalen en werkt ook als een chemische fabriek die chemische signalen naar andere cellen stuurt. Op deze manier worden boodschappen overgedragen.

Naast de 80 miljard zenuwcellen zijn er ook nog zo’n 80 miljard gliacellen. Deze cellen hebben naast aanvoer van bouwstenen en afvoer van afvalstoffen ook een rol bij de informatie verwerking.

De 160 miljard cellen maken een quadriljoen verbindingen waarmee het menselijk brein mogelijk het meest complexe schepsel in ons bekende heelal is.

Kennis van ons brein kan ons helpen er goed voor te zorgen en er het beste uit te halen.

Wat heb je geleerd over jouw brein?

.

.

Inspiratie 8

Hoe fit is jouw brein

.

In de middeleeuwen werd de kwaliteit van ons voedsel nog niet direct verbonden aan gezondheid en tot in de jaren vijftig was er nog weinig oog voor het belang van voldoende beweging. Tegenwoordig is het heel normaal dat we letten op wat we eten en dat we onze spieren trainen.
Mentale training wordt echter nog steeds niet direct gelinked aan gezondheid. We denken vaak alleen aan ons brein als het misgaat. Gelukkig komt hier langzaam verandering in.
In zijn boek ‘Mindgym; sportschool voor je geest’ laat Wouter de Jong zien hoe je jouw mentale conditie kunt trainen. In zijn boek wisselt hij wetenschappelijke inzichten af met praktische oefeningen.

Je kunt jouw mentale conditie verbeteren door het versterken van aandacht, het vergroten van compassie, en het verder ontwikkelen van geluksvaardigheid.

Aandacht
Een sterke aandachtsspier is onmisbaar voor een gelukkiger leven. We leven niet met te weinig tijd, maar met te weinig aandacht. Met aandachtstraining krijg je meer zelfinzicht en zelfbeheersing.

Het versterken van jouw aandacht begint bij het bewust worden van waar je jouw aandacht op richt.
Langzamerhand leer je jouw gedachten te vangen, en kun je beter onderscheid maken tussen de dingen die je waarneemt, en de betekenis die je eraan geeft.
Je leert op een andere manier met gevoelens om te gaan. Je kunt jouw gevoelens steeds beter registreren zonder te verdrinken of ze te verdingen.
Langzaam leer je effectiever luisteren door je eigen meningen en gelijk los te laten, door je niet meer vast te klampen aan jouw denkbeelden en oordelen.

De kracht van compassie
Compassie betekent oog in oog staan met de moeilijkheden van het leven zonder omvergeblazen te worden. Dit alles met de intentie om de ander of jezelf minder te laten lijden.
Compassie is de basis voor mentale veerkracht. Het helpt je constructief om te gaan met de moeilijke dingen in het leven. Je bouwt veerkracht op, die je nodig hebt om bij pijn en lijden overeind te blijven en anderen overeind te houden.

Je kunt jouw compassie trainen door jezelf niet met anderen te vergelijken, en door je er bewust van te worden als je dit wel doet. Verder kun je leren jezelf te kalmeren door bijvoorbeeld te denken aan iemand die jou op wat voor manier dan ook steunt. Door jouw interne criticus op te merken, kun je leren deze te temmen. Dat kun je doen door jezelf bijvoorbeeld te vragen wat je nodig hebt, of je af te vragen hoe het zou zijn om jezelf te accepteren, gewoon zoals je bent. Door te spreken met compassie, ben je beter in staat om een moeilijke boodschap op een vriendelijke en constructieve manier te brengen. Door compassievol te luisteren kun je voorkomen direct de adviesafslag te nemen.

Geluksvaardigheid
Door positieve emoties te herkennen en dankbaarheid te ervaren wordt je beter in staat om het goede en positieve in je op te nemen en het langer vast te houden.
Geluk krijgt de ruimte die het verdient als je belemmerende patronen leert los te laten. Je wordt gelukkiger als je leert anderen meer te vertrouwen, vriendelijk te zijn en verbinding en positieve emoties op te wekken door te delen. Tenslotte maak je ruimte voor geluk door constructief te reageren, iemands sterkte te activeren en plezier te maken.

Herken jouw kracht, krijg zicht op wat voor jou van waarde is en probeer hier naar te handelen. Doe de dingen die je werkelijk wilt en vindt plezier in gewone, alledaagse of vervelende taken door jouw kracht in te zetten.

Wat kun jij doen voor een fitter brein?.

.

.

Inspiratie 9

Cognitieve fitness

.

In ‘Cognitive Fitness’ maken Roderick Gilkey en Clint Kilts korte metten met verschillende aannames over ons brein en delen ze onderzoeksbevindingen over de mogelijkheden ons brein te trainen.

Ontwikkeling van ons brein
We hebben lang gedacht dat de kracht en mogelijkheden van ons brein automatisch verminderen naarmate we ouder worden. Deze aanname is onjuist. Ons brein kan zich nog steeds verder ontwikkelen. Naast groei van het aantal zenuwcellen is er ook de mogelijkheid dat er meer connecties gevormd worden tussen de zenuwcellen.

De gezondheid van ons brein is niet alleen een gevolg van onze genen en onze positieve en negatieve ervaringen in ons leven maar ook van de keuzes die we maken en de ervaringen die we opdoen.
Door nieuwe vaardigheden aan te leren veranderen onze hersenen. Dat kan zowel door dingen te doen en je dingen voor te stellen.

Naarmate je cognitief fitter bent ben je beter in staat besluiten te nemen, problemen op te lossen en om te gaan met stress en verandering. Cognitieve fitness helpt je open te staan voor nieuwe ideeën en andere perspectieven.

Hieronder volgen vier stappen om cognitief fitter te worden

Begrijp hoe ervaringen bij dragen aan groei
We weten steeds meer over de wijze waarop we van onze ervaringen leren. Spiegelneuronen spelen hierin een belangrijke rol. Zij stellen ons in staat om de wereld om ons heen innerlijk te ervaren en hiervan te leren.Je leert niet alleen door te doen maar ook door te observeren.

Speel
Spelen helpt kinderen om de genen tot expressie te brengen die nodig zijn voor hun ontwikkeling. Spelen helpt je om jezelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Om optimaal te kunnen spelen is er een mix nodig tussen nemen van risico en voldoende aanwezigheid van veiligheid. Spelen is hard werken, met name voor mensen die ambitieus zijn. Het vraagt om accepteren van falen en de wil steeds weer opnieuw te beginnen.

Ontwikkel de kracht van patroonherkenning
Patroonherkenning stelt ons brein in staat om orde te scheppen en betekenis te geven aan de informatie die tot ons komt. Het bevorderen van patroonherkenning maakt je cognitief fitter. Je kunt hierin beter worden door te luisteren naar verschillende inzichten, te lezen, en plaatsen te bezoeken die nieuw voor je zijn.

Blijf vernieuwen
Elke keer als we op een andere manier naar de wereld kijken trainen we ons brein. Het helpt ons onze cognitieve reserve te vergroten zodat we beter beschermd zijn tegen cognitieve achteruitgang. Door te blijven vernieuwen zijn we beter in staat om te gaan met crisis. We zien meer mogelijkheden en staan er ook meer voor open.

Wat kun jij doen om cognitief fitter te worden?

.

.

Inspiratie 10

Breng je brein in beweging

.

Overal zien en gebruiken we liften en roltrappen. Voor alles hebben we een afstandsbediening. Stofzuigers en grasmaaiers bewegen zichzelf voort. Elektrische fietsen, openbaar vervoer en auto’s zorgen ervoor dat we steeds minder bewegen.
Whatsappen, twitteren, facebooken, skypen, maar ook gamen, alleen thuis of thuis met anderen elders in de wereld. Televisiezenders, sportnetten, filmnetten, internet via je televisie. Wie staat er nog op uit zijn stoel?
Steeds minder mensen blijken te voldoen aan de norm voor gezond bewegen: minimaal dertig minuten per dag, matig intensief, zeven dagen per week.

In zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten; hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren’ beschrijft Erik Scherder dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt. Beweging zorgt niet alleen voor cognitieve reserve maar draagt ook bij aan het verbeteren van ons geheugen, bestrijden van stress en de ontwikkeling van wijsheid.

Cognitieve reserve
Cognitieve reserve houdt in dat iemand met veel ‘reserve’ in de hersenen eventuele nadelige gevolgen van bijvoorbeeld een hersenziekte als dementie lange(re) tijd kan opvangen voordat de symptomen echt een nadelig effect op het dagelijks functioneren krijgen.
Vooral gedurende de eerste vijfentwintig tot dertig levensjaren, maar feitelijk een heel leven lang, wordt cognitieve reserve opgebouwd.
Je kunt bouwen aan cognitieve reserve door te bewegen.

Invloed van bewegen op ons brein
Beweging zoals lopen kan een positief effect hebben op cognitieve processen en zo leiden tot meer wijsheid. Door beweging ontstaat een betere doorbloeding in de hersenen en maken hersencellen meer onderlinge verbindingen.
Ook de chemische huishouding reageert gunstig op bewegen.
Bewegen heeft niet alleen een positief effect op het geheugen en ons stressniveau maar ook op onze impulscontrole. Verder heeft lichamelijke training een positief effect op stemmingsstoornissen zoals depressie.

Hoe breng jij jouw brein in beweging?

.

Inhoudsopgave, lees verder … Deel 3 (2) : Gebruiksaanwijzing voor je brein

.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9


..
.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s