Persoonlijk leiderschap (1)

Deel 6 (1) van Hallo ik, wie ben jij?

.

.

Introductie

Op een dag kwamen de dieren uit het bos bij elkaar:
“Wij moeten een school starten. Een school voor dieren om echt ‘Dier’ te kunnen worden.” En zij vroegen een klein groepje om een leerplan te maken voor de school.

De commissie ging meteen aan het werk. Het konijn stond erop dat “hardlopen” in het programma werd opgenomen. De torenvalk vond “kunstig vliegen” het belangrijkste. De karper maakte duidelijk dat “geruisloos zwemmen” er zeker bij moest en de eekhoorn maakte zich sterk voor het onderdeel “klimmen tegen de kaarsrechte stammen van torenhoge bomen”.

En zo werd een programma opgesteld. De school ging open. De schoolleiding zei dat de dieren alle vakken goed moesten doorlopen om echt ‘Dier’ te kunnen zijn.

Toen ging er iets fout.

Het konijn werd kampioen hardlopen. Geen dier kon zo snel wegsprinten als hij. De schoolleiding vond dat het voor het konijn belangrijk was, dat hij zich ook bekwaamde in het vliegen. Men zette hem op een hoge tak en zei: “Leer vliegen, konijn”.

Het arme dier sprong, tuimelde naar beneden, brak een achterpoot en viel een gat in zijn kop. Zo kwam het dat hij daarna voor het hardlopen niet meer dan een 6 kreeg. Voor vliegen kreeg hij een 3 omdat hij het toch maar had geprobeerd.

De schoolleiding was tevreden.

Met open mond zagen de dieren hoe de torenvalk zijn acrobatische kunsten in de lucht vertoonde. De schoolleiding merkte op, dat het voor een valk van grote waarde was als hij, net als het konijn, holen kon graven in de grond. De valk deed zijn uiterste best, brak echter zijn snavel en kneusde zijn vleugels. Waardoor hij nauwelijks nog vliegen kon. Zo verging het ook de andere dieren.

En wie haalde tenslotte de beste cijfers?

Dat was de kwal, die alle proeven redelijk wist te doorstaan.
Hij, werd tot beste van de klas uitgeroepen.
.

Bron: The animal school: the administration of the school curriculum with references to individual differences, by George H. Reavis (1938)

.

Persoonlijk leiderschap houdt in dat je verder richting leert geven aan jouw eigen leven. Dat je jouw eigen wijsheid ontdekt en hier op vertrouwt.

Deel 6 bied je handvatten om jouw eigen wijsheid te ontplooien en om bewuster richting te geven aan jouw leven en het leven van de mensen om je heen.

.

Inspiratie 32:

Luister

.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren,
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Leo Buscaglia

.

Lukt het jou naar jezelf
en anderen te luisteren?

.

.

Inspiratie 33: 

Authenticiteit: Wat voel je écht?

.

Authenticiteit betekent samenvallen met jezelf.
Doe je werkelijk wat je plezier geeft, ken je jezelf goed en weet je je echte emoties te tonen?
Herken je valkuilen in je gedrag als je onder druk staat? Accepteer je jezelf? Zowel je mooie als minder mooie kanten?
Heb je verhalen te vertellen die passen bij wie je bent?
Integriteit vraagt om offers en je krijgt niet altijd je zin. Dichter bij jezelf komen zorgt ervoor dat je verhaal beter gehoord wordt, het werkt bevrijdend omdat je alle facetten van jezelf kan laten zien.

In hun boek ‘Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal’, bespreken Petra Stienen en Maximiliaan Winkelhuis tien manieren om meer aandacht te krijgen voor wat jij belangrijk vindt.
Authenticiteit is hierbij een belangrijk ingrediënt

Basisemoties
Authenticiteit kun je vergroten wanneer je goed weet wat je ware emoties zijn.
Emoties geven belangrijke signalen af over je waarden en grenzen, maar ook over je passies of je sociale gevoeligheid. Emoties helpen je te ontdekken wat je belangrijk vindt in relaties. Ze zeggen iets over wie je bent en over wat je laat zien aan de buitenwereld.
Er is een veelheid aan emoties die te herleiden is tot vier basisemoties: Boos, bang, bedroefd en blij.
Elke emotie kent niveaus van intensiteit. Bij ‘bang zijn’ is dat bijvoorbeeld bezorgd, alert, angst en paniek.
Veel andere emoties zijn combinaties van deze vier basisemoties. Zo is schaamte een mix van bang zijn (voor ontmaskering en de consequenties) en bedroefd zijn (omdat je denkt iets verkeerds te hebben gedaan).

Onderliggende emoties
Als je boosheid laat zien, wil dat niet zeggen dat je altijd echt boos bent. Een onderliggende emotie kan veel authentieker zijn en de kern werkelijk raken. Soms zijn echte emoties te lastig om te ervaren en te uiten. Met boosheid kun je onbewust maskeren dat je bijvoorbeeld bang bent of juist heel bedroefd. Het vervelende van maskerend ‘boos zijn’ is dat je niet laat zien wat er werkelijk aan de hand is en dat de reactie van de ander daardoor ook vaak niet past bij wat je echt nodig hebt.

Het is goed een ‘emotiecheck’ te doen als je je verhaal op een authentieke manier wilt overbrengen:

.

Wat voel jij écht?

.

.

Inspiratie 34:

De kern van leiderschap

.

Martin Levin verliest na een huwelijk van tientallen jaren zijn vrouw. Na maanden rouw besluit hij Angel, een asielhond te adopteren. Hij heeft al zijn managementervaring nodig om Angels vertrouwen te winnen.

In zijn boek ‘Hoe simpel leidinggeven kan zijn; de 4 gouden regels van het management’, deelt Martin Levin zijn ervaringen en brengt hij leiderschap terug tot de kern: wek vertrouwen, blijf communiceren, hak knopen door en blijf doorzetten.

Als een leider vertrouwen kan ontwikkelen, leidt dat tot goede prestaties op voorwaarde dat hij effectief communiceert, de juiste beslissingen neemt en bovenal volhardt.

Hieronder vind je de samenvatting van Levin’s vier regels:

Wek vertrouwen
Angel die tijdens de rit van het asiel krampachtig in de auto had zitten trillen, had de volgende basisbehoeften: goed voedsel, een lekkere mand, veel lopen en bescherming tegen de elementen.
Als leider creëer je een vertrouwensband door te zorgen voor basisbehoeften, veiligheid en de omstandigheden waarin een werknemer zijn of haar capaciteiten ten volle kan ontplooien.
Vertrouwen legt een stevige basis waardoor het andere mogelijk wordt.

Blijf communiceren
Net als de mens observeert Angel lichaamstaal om een boodschap beter te begrijpen. Als Levin tegen haar zegt ‘oversteken’ wijst hij naar de kant waar zij naar toe moet.
Als hij haar oren aait zegt hij ‘brave hond’. Ze kent de woorden maar ook de bewegingen zijn belangrijk. Wanneer ze ziet dat hij zijn jas aantrekt en de riem vasthoudt, weet ze dat het tijd is om uitgelaten te worden.
Leiders gebruiken taal om diegenen die hun om leiding vragen te begeleiden, met ze te redeneren, ze te berispen, gerust te stellen en te inspireren.
Er is talent voor nodig om door middel van taal het hart en de geest van luisteraars te bereiken.
Hoewel communicatie voor een groot deel via technologische middelen gaat is een persoonlijke ontmoeting nog altijd het effectiefste communicatiemiddel.

Hak knopen door
Angel kan problemen tot een bepaald punt oplossen. Daarna heeft zij hulp nodig.
Er zijn vele manieren om als leidinggevende succesvolle beslissingen te nemen en knopen door te hakken.
Het volgende proces kan je hierbij helpen:
Stel de juiste vragen om de benodigde informatie te bemachtigen.
Stel alternatieven vast.
Rangschik de alternatieven naar haalbaarheid om voorlopig een succesvolle oplossing te realiseren.
Neem de beslissing.
Volg de implementatie ervan op de voet en breng waar nodig aanpassingen aan.
Voer een evaluatie uit om de verworven informatie mee te kunnen nemen bij een volgende beslissing.

Blijf doorzetten
Angel is dol op eten, vooral op botten met nog wat vlees eraan. Hoe lastig het ook is, Angel gaat net zo lang door tot het bot kaal is.
Volharding, de wil om door te zetten tot het doel bereikt is, is een essentieel ingrediënt om inspanningen te laten slagen.
Volharding is een eigenschap die tijd en inspanning vergt, en voordat je je doel bereikt heb je wellicht eerst een paar keer de weg moeten verlaten.

.

Hoe geef jij leiding?
Wat is een volgende stap in de ontwikkeling van jouw leiderschap? .

.

Inhoudsopgave,  lees verder Deel 6 (2): Persoonlijk leiderschap

0 1 4 5 6 7 8 9 10 11 12


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s