Zelfvertrouwen: een mix van vaardigheid en waardigheid

Heb je elke dag het idee dat je moet presteren? Schaam je je als je een fout maakt?
Ben je bezorgd in het contact met anderen, over hun mening over jou?

Onder dit alles zit een dieper liggend gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je er niet gewoon mag zijn. Dat je moet bewijzen, dat ook jij de moeite waard bent.

Robert Haringsma beschrijft in zijn boek ‘Vergroot je zelfvertrouwen: Voel je goed en presteer beter’ (2017), uitgegeven door Lannoo, dat zelfvertrouwen bestaat uit een combinatie van vaardigheid en waardigheid.

Vaardigheid
Vaardigheid verwijst naar bedrevenheid in een bepaalde activiteit, van lezen of schrijven tot fietsen, schilderen en taarten bakken. Hoe beter je iets kunt, hoe meer je zelfvertrouwen groeit.

Waardigheid
Waardigheid gaat over het hebben van eigenwaarde. Van een positief beeld van jezelf. Iemand met weinig waardigheid heeft het gevoel dat hij of zij weinig voorstelt. Iemand met een grote waardigheid spreekt positief over zichzelf. Aan de basis van waardigheid staat het gevoel dat je iets waard bent.

Haringsma geeft aan dat het bij een stabiel zelfvertrouwen gaat om een goede combinatie van vaardigheid en waardigheid: Er ontstaan problemen als je alleen aandacht schenkt aan vaardigheid of waardigheid:

Waardigheid zonder vaardigheid
Zelfvertrouwen dat voornamelijk gebaseerd is op waardigheid en in veel mindere mate op vaardigheid leidt tot arrogantie en onderpresteren. Je overdrijft je eigenwaarde. Als je denkt dat je geweldig bent zul je weinig redenen zien om in je vaardigheden te investeren.

Vaardigheid zonder waardigheid
Mensen die hoog scoren op vaardigheid en laag op waardigheid hebben vaak een strategie gekozen om aan hun vaardigheid te werken. Ze proberen hun vaardigheid te vergroten vanuit het idee: als ik meer presteer, voel ik me ook beter. Ze gaan ervan uit dat je meer zelfvertrouwen kunt krijgen door meer successen te behalen. Daar wordt zelfvertrouwen echter erg instabiel van. Wanneer je zelfvertrouwen afhankelijk is van je prestaties en de goedkeuring van anderen, zal dat zelfvertrouwen ook wisselend groot en klein zijn.

Optimaal zelfvertrouwen
Vaardigheid is vertrouwen in je kunnen, waardigheid is vertrouwen in je waarde. Deze hebben weinig met elkaar te maken.

Je kunt je vaardigheden vergroten zonder je druk te maken over je eigenwaarde. Je kunt ook leren inzien dat je nu al goed genoeg bent, ongeacht je prestaties, je uiterlijk of je sociale status. Je hoeft je waarde niet te vergroten, je hoeft alleen maar in te zien dat er niets is om te vergroten.

Stop met het najagen van zelfvertrouwen. Richt je op wat voor jou belangrijk is. Investeer in wat het leven voor jou de moeite waard maakt. Je zult dan merken dat jouw zelfvertrouwen vanzelf groeit.

.

Hoe ziet jouw mix van vaardigheid en waardigheid eruit?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s