Je ziet het als je het doorhebt

Hoe haal je het beste uit jezelf en de mensen om je heen?

In zijn boek ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt: Over Cruijff en leiderschap’ (2004), uitgegeven door uitgeverij Balans, put Pieter Winsemius uit zijn rijke ervaring en deelt hij Cruijff’s inzichten over leiderschap.

De basis voor een goede speler
Techniek is de basis voor een goede speler. Als je de bal niet kunt plaatsen of op kunt vangen, heeft het verder weinig zin. Als die basis er is, kan je beginnen te denken over goed-worden. Daarna volgen discipline en karakter om een goede speler te kunnen zijn.

Hieronder worden techniek, discipline en karakter kort toegelicht:

Techniek
Techniek is een manier van denken. Begrijpen dat als je tijd wint, je meer controle hebt, en je kan nadenken over wat je daarna gaat doen.

Focus
Om de energie te bundelen moet je alle afleiding buiten de poort zetten. Voorwaarden hiervoor zijn:
Houd het simpel: Een goede speler is een speler die de bal maar één keer raakt. En weet waar hij heen moet rennen.
De tweede voorwaarde voor het behouden van focus is: Concentreer je op je kerntaken. Maak het niet onnodig moeilijker. Het gaat erom de bal in één keer op het juiste moment bij de juiste medespeler te krijgen. De eerste voorwaarde is daarom dat jij en die ander op de juiste plaats staan.

Inzicht
Focus op de kerntaken helpt, maar achter die taken moet een visie staan dat voor de samenhang zorgt. Het is de taak van de leider om die visie te ontwikkelen.
Voorop staat: verhoog de snelheid van handelen. Wie te traag is, heeft per definitie ontevreden klanten. Als je kunt inschatten wat er op je afkomt, kun je daarmee rekening houden en sneller gepaste maatregelen nemen.
Snel handelen staat niet telijk aan hardlopen. Cruijff was een fervent aanhanger van de levensregel: voorkom onnodig hardlopen.
Leer van fouten.

Tactiek.
Tactiek is weten wie welke kwaliteiten heeft, en hoe je die het beste kunt benutten. En ook dat je weet wat de zwakke punten van je tegenstander zijn en hoe je daar je voordeel mee kunt behalen.

Discipline
Elke speler moet zorgen dat zijn medespelers weten dat ze op hem of haar kunnen rekenen. We moeten er staan als de wedstrijd dat vraagt. En dat geldt niet alleen als we aan de bal zijn.

Karakter
Cruijff noemde de volgende drie kwaliteiten van karakter: concentratie, creativiteit en de wil om te winnen.
Als de concentratie verslapt, dan gaan we over op de automatische piloot. Dan is er van enige scherpte geen sprake meer, trainen is dan zinloos.
Wie als leider verwacht dat teams zich honderd procent geven, moet zelf voorop gaan.

Techniek, discipline en karakter maken het verschil. Het geluk staat aan de kant van degenen die goed voorbereid zijn. Toppers weten wanneer ze op welke plaats moeten zijn en omdat hun medespelers daarop kunnen rekenen, gebeuren er mooie dingen. Dat is een zaak van voortdurend bij de les zijn en nooit verzwakken. Het is aan de leider om zijn team scherp te houden.

.

Haal jij het beste uit jezelf en de mensen om je heen?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s