Onze grootste vijand zit vanbinnen

Wat heeft carrières doen stranden en heeft fortuinen in rook doen opgaan. Wat heeft tegenslag ondraaglijk gemaakt en heeft leren van fouten in schaamte veranderd?
Het antwoord is Ego.
Ego is de vijand van ambitie, van succes en veerkracht.

In zijn boek ‘Ego is de vijand’ (2017), uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V., laat Ryan Holiday zien hoe we vrijer kunnen zijn om doelen te behalen. Dit kunnen we bereiken door minder bezig te zijn met het vertellen van verhalen over hoe bijzonder wij zijn. Het boek is geschreven vanuit de optimistische vooronderstelling dat ego geen kracht is die per se telkens weer bevredigd hoeft te worden.

Wat is ego?
Ryan Holiday hanteert de volgende definitie voor ego: Een ongezond geloof in onze eigen belangrijkheid. Arrogantie. Egocentrische ambitie. Het nukkige kind in iedereen, dat ervoor kiest om in alles en tegenover iedereen zijn zin te krijgen. De behoefte om beter en meer te zijn dan anderen, om erkenning te krijgen, ver boven het redelijke uit.

Maak van je leven geen karikatuur
We hebben de neiging ons leven mooier te maken dan het is, dat is heel menselijk. Het is ook gevaarlijk en je doet er de werkelijkheid geweld mee aan. Je eigen verhaal schrijven kan tot arrogantie leiden. Het maakt van je leven een karikatuur, terwijl het nog geleefd moet worden.

Blijf trouw aan je doel
Hoe meer je hebt en doet, hoe lastiger het zal zijn om trouw te blijven aan je doel, maar hoe essentiëler dat juist is. Iedereen trapt in het fabeltje van ‘Als ik zus of zo maar had, dan zou ik gelukkig zijn’. Realiseer je hoe leeg deze illusie is.

Blijf trainen
Beteugel je ego door te trainen:
Probeer erachter te komen wat je écht wilt.
Negeer de mensen die zich bemoeien met jouw tempo.
Wees nederig in je streven.
Wees vriendelijk in tijden van succes.
Wees veerkrachtig in je falen.
Trainen is als de vloer vegen. Als je het één keer hebt gedaan betekent het niet dat de vloer nu voor altijd schoon is. Het stof komt elke dag terug.

.

Lukt het jou je ego te beteugelen?

.


..
.

Een gedachte over “Onze grootste vijand zit vanbinnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s