Optimale mix van logica en emoties

Het leven is erg complex en heel veel is onkenbaar.
Hoe kunnen we in deze complexiteit ons denken ontwikkelen, verbeteren en verder aanscherpen?

In haar boek ‘The art of logic: How to Make Sense in a World that Doesn’t’ (2019), uitgegeven door Profile Books LTD, laat Eugenia Cheng ons zien hoe we door een juiste mix van logica en emoties de wereld scherper kunnen zien, beter kunnen denken en sterker kunnen argumenteren.

Logica
Als twee personen het niet eens zijn over de oplossing van een probleem kan dat komen doordat ze een andere oplossing zien. Of misschien zien ze wel dezelfde oplossing maar willen ze dit resultaat op een andere manier bereiken.
Het ontdekken wat er gaande is vraagt om nieuwsgierigheid en onderzoek. Logica helpt ons heel precies te kijken naar wat er speelt.
Als we heel snel moeten handelen of als er onvoldoende informatie beschikbaar is, dan is de inzet van logica niet meer toereikend. Emoties brengen hier uitkomst.

Emoties
Met logica alleen komen we er niet uit, onze emoties geven ons verder richting.
Pure authentieke emoties liegen niet. Als je iets voelt is dat wat er is.
In plaats van emoties te onderdrukken is het belangrijk ze te kunnen voelen, en er betekenis aan te geven.
Het is daarbij de kunst onze emoties niet onnodig te voeden. Dit doen we door onszelf verhalen te vertellen die de emoties levend en levendig houden. Als je je boos voelt, kun je die boosheid blijven voeden door jezelf steeds opnieuw te vertellen wat niet had mogen gebeuren. Het gevoel wordt daardoor steeds groter en je raakt erin verstrikt. Het is de uitdaging zelf te leren kiezen hoe je reageert op jouw emotie. Boos voelen hoeft niet automatisch te leiden tot boos doen. Als je het gevoel herkent en jezelf de tijd gunt om te kijken wat je ermee doet, kan je bijvoorbeeld een grens aangeven: ‘Dit wil ik niet’ of : ‘Dit doe ik niet’.

Optimale mix van logica en emoties
Logica heeft de neiging in zwart, wit te denken. In boos of verdrietig in goed of slecht. We proberen hierbij duidelijke lijnen te trekken, onzekerheden te vermijden. Echter de waarheid ligt veelal in het midden.
Onze emoties kunnen ons helpen het geheel te nuanceren. Iets kan ons zowel boos als verdrietig maken. We kunnen ons tegelijkertijd goed en slecht voelen.
Wat nodig is, is een optimale mix van logica en emoties.

.

Hoe effectief is jouw mix van logica en emoties?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s