Verandering van loopbaan

Een verandering van loopbaan is niets meer of minder dan een verandering. Deze verandering loopt in verschillende fasen.

In ‘Het complete loopbaanboek’ (2015), uitgegeven door Boom Nelissen, onder eindredactie van Susan van Ass, beschrijven Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw de volgende vijf transitiefasen:

Urgentie
Er is geen verandering mogelijk zonder urgentie, zonder druk. Of je nu reageert met ‘Joepie’ of ‘Getver’ maakt voor de verandering niets uit. Als het je emotioneel niet raakt verandert er niets.

Loslaten
Als je beseft dat de verandering onvermijdelijk is omdat je niet anders wil of kan, ga je voelen waarmee je moet stoppen, en wat je daarmee verliest. Mogelijk moet je afscheid nemen van werkplekken, collega’s, routines, status of beroepsidentiteit. Elke verandering heeft een prijs. Loslaten kent niet alleen verdriet maar ook opluchting.

Niet weten
Na de fase van loslaten volgt een onzekere fase waar je het even niet weet. Je voelt je stuurloos, onzeker en soms voel je paniek. Een niemandsland waarin het oude niet meer werkt en het nieuwe nog niet is gearriveerd. In deze fase kunnen jouw zwakke plekken en oude patronen opspelen. Als je al de neiging hebt te piekeren dan pieker je nog meer. Als je snel in conflict raakt heb je het in deze fase met iedereen aan de stok.

Creatie
Na de lastige fase van het niet weten ontstaat ruimte om te experimenteren. Ruimte om nieuwe ideeën te bedenken en uit te werken

Nieuw begin
Dit is de fase waarin je je weer thuis gaat voelen in je nieuwe rol en je taken weer de normaalste zaak van de wereld worden.

.

Door bij aanvang van een verandering in je loopbaan deze vijf fasen te kennen, snap je wat je kunt verwachten. Je begrijpt je gedrag en emoties beter.

.

Wat doet verandering met jou?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s