Stop met ‘druk zijn’ en win tijd

Ik ben op Texel, net terug van zee. Ik kijk uit over een groene oase waar schapen en ganzen zich te goed doen aan alles wat het veld hen te bieden heeft. De horizon kleurt geel van het koolzaad dat volop in bloei staat. Wat een rust!
Voor de schapen, ganzen en het koolzaad geen deadlines. Geen gepieker over doelen en de bedoeling. Geen gevoelens van onmacht en vervreemding.

Ik herken het gevoel van te druk zijn met ‘druk zijn’. En schaam me hiervoor. Ik zou toch inmiddels beter moeten weten. Belangrijker nog; inmiddels beter moeten doen.

Afgelopen zondag was ik blij verrast toen ik het boek: ‘Elke dag om 15.00 uur klaar; Van druk naar productief en meer rust’ (2021), uitgegeven door Kosmos Uitgevers in handen kreeg. Björn Deusings laat hierin zien hoe je tijd bespaart als je jezelf beter organiseert, handiger informatie structureert, realistischer plant, op een slimme manier omgaat met complexe taken en je concentratie goed bewaakt.

Deusings beschrijft dat ‘stilstaan kost tijd’ hem al door zijn vader met de paplepel werd ingegeven. Zijn vader was eigenaar van een bouwbedrijf en kon het zich niet veroorloven dat zijn werknemers niet aan de slag konden omdat het voorwerk niet gedaan was. De planning moest op tijd klaar zijn, de onderdelen ruim op tijd besteld en iedereen op tijd ingelicht.
Gedurende zijn eerste kantoorbaan werd Björn al snel op de feiten gedrukt dat niet iedereen zo denkt. Blijkbaar is het nog heel normaal om de dag zelf pas te bedenken waar je die dag aan gaat werken. Hoezo zaken voorbereiden? Deelnemen aan onnodige vergaderingen? Waarom niet?
Ik herken dit beeld. Ook ik heb nog heel wat te winnen in het daadwerkelijk serieus nemen van de kostbare tijd die ik te verdelen heb.

Deusings laat zien dat rust voor een groot deel tussen onze oren zit. Als we ons constant laten afleiden omdat we geen overzicht hebben, omdat we bang zijn dat we zaken vergeten of omdat we ons laten leiden door wat anderen dringend noemen, dan zijn we aan de goden overgeleverd.

We besparen tijd door overzicht te houden, te prioriteren en ons werk te plannen. Slimmer werken draait om het organiseren van het werk dat je nu niet hoeft te doen, zodat je je kunt focussen op het uitvoeren van werk met de hoogste prioriteit.

Deze manier van werken vraagt om nieuwe gewoonten en het inrichten en bijschaven van een systeem dat voor jou werkt. Deze investering verdient zich dubbel en dwars terug.

Volgens mij is het de kunst balans te houden in het bewust organiseren en efficiënt werken, afgewisseld met nutteloos doelloos rondlummelen en in de verte staren. Overmorgen ga ik verder aan de slag met mijn timemanagement. Morgen eerst terug naar zee om gewoon even niets te doen.

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s