Laat je horen

Mijzelf laten horen is nooit vanzelfsprekend geweest. Nadat ik geboren werd met een open verhemelte volgden verschillende operaties en jarenlang logopedie. Aanvankelijk was ik niet goed te verstaan en werd ik regelmatig gepest. Ik leerde mijn mond te houden, met een diep aanhoudend verlangen mij uit te spreken en me te laten horen.
Hier heb ik stap voor stap gehoor aan gegeven.

Mijn eerste grote optreden vond plaats tijdens de musical van de lagere school. ‘Ik ben Flip de fluiter, leider van de blokfluitclub’. Geen tekst waar je direct vrienden mee maakt, maar wat was ik trots dat ik daar mocht staan. En wat vond ik het spannend!

Je laten horen is voor veel van ons angstaanjagend. Ons lichaam reageert door maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld bij het betreden van een podium. We voelen dan een adrenalinestoot. Je hartslag verhoogt, je gaat (overmatig) zweten, je ademhaling wordt oppervlakkig, je voelt vlinders in je buik, wordt licht in je hoofd en voelt minder pijn. Je lichaam maakt dit hormoon adrenaline aan als het gevaar voelt. Niet alleen in ‘leven of dood’ situaties, maar ook in geval van stress, angst of boosheid. Adrenaline zorgt ervoor dat je hyperalert bent, dat je energieniveau hoog is en dat niemand om jouw aanwezigheid heen kan.

In haar boek ‘Zeg het; claim je ruimte presenteer als een baas altijd en overal’ (2020), uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V. nodigt Anouhk Sterken je uit jouw verhaal te delen. Ze deelt in het boek ook haar eigen verhaal. Haar van oorsprong Nederlandse vader ging na de Tweede Wereldoorlog met zíjn ouders naar Kaapstad om daar een beter leven op te bouwen. De liefde heeft hem naar Nederland teruggebracht. Het heeft haar leven richting gegeven: ‘Mijn geboorte was geen toeval. Het is het resultaat van twee mensen die elkaar vonden ondanks tegenwerking en gevaar, en besloten dat de liefde het risico waard was.’

Wat is het geheim van een goede presentatie? Sterken geeft aan dat dit ligt in je vermogen om een verbinding te maken met je publiek. In haar boek geeft ze antwoorden op de vraag: ‘Hoe dan?!’

Ga voor jezelf na wat je wilt vertellen en ook wat je niet vertelt. Het is belangrijk hierin je eigen grenzen te vinden en te bewaken.
Het boek heeft mij gesterkt in mijn idee dat het belangrijk is meer jezelf te worden.
Ik zoek dit niet in het ontwikkelen van de beste versie van jezelf, maar in het blij kunnen zijn met wat je wel en niet te bieden hebt. Het kunnen leven met je mogelijkheden en beperkingen.
Perfectie zit voor mij in het accepteren van onze imperfectie. Schoonheid in het tonen van je kwetsbaarheid.

Laat je alsjeblieft horen!

.

..
.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s