Op tijd de juiste dingen doen

Stap voor stap leren we de juiste dingen op tijd te doen.

Een deel van deze lessen leren we in de keuken. Bijvoorbeeld bij het bakken van een taart.

Om een overheerlijke appeltaart te bakken begin je met een recept. Na het bestuderen hiervan koop je de benodigde ingrediënten zoals meel, appels en rozijnen en zorg je dat je de juiste middelen hebt zoals een springvorm en een oven. Als alles aanwezig is kun je verder: Het invetten van de springvorm en het op tijd voorverwarmen van de oven. Gevolgd door het kneden, het laten rusten en het uitrollen van het deeg. Na het bekleden van de springvorm met deeg volgt het klaarmaken van de rozijnen en de appels. De taart wordt afgemaakt door de vulling in de taartvorm te scheppen, het resterende deeg uit te rollen en hiermee de bovenkant van de taart te bedekken. Dan is het tijd om de appeltaart te bakken tot hij gaar is.

Een goed recept helpt ons om de juiste dingen te doen. In een goed recept wordt vakmanschap gedeeld. Het biedt ons de mogelijkheid om opnieuw succesvol te herhalen wat velen al voor ons hebben gedaan.

Net zoals een recept voor appeltaart hebben we voor uitdagingen in ons leven ook een recept nodig. Helaas liggen deze recepten niet voor het oprapen. Er zijn geen pasklare oplossingen. We moeten onze eigen recepten leren maken.

In het geval van de appeltaart snapt iedereen dat je niet begint met het deeg in de warme oven te zetten. Of dat je niet na het bakken pas de appels toevoegt.
Bij het vinden van antwoorden op veel uitdagingen beschikken we helaas niet over deze voor een ieder vanzelfsprekende kennis.

Om met elkaar de juiste dingen op het juiste moment te doen hebben we elkaar nodig. Omring je met mensen die het beter weten. Die al een aantal stappen verder zijn. Laat je informeren en leer van de ander. Blijf je ontwikkelen. Wees daarbij kritisch, ook de ander kan er toch naast zitten.

Een recept dat mij erg goed helpt bij het plannen van een nieuw project, is het vinden van een antwoord op de volgende vragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waartoe? En hoe? Deze vragen laat ik bezinken en ik vertrouw erop dat ik hierop mijn eigen antwoorden vind.

Ik hoop dat je jouw eigen recepten leert maken voor de uitdagingen die je nu bezig houden. En vergeet daarbij niet te genieten van het resultaat.

.


..
.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s