Verandering? Dit is er nodig!

Je verlangt naar een gezonde leefstijl, toch lukt het maar niet dit te bereiken. Je wil anders maar blijft keer op keer hetzelfde doen. Herken je dit?

In zijn boek ‘Waarom veranderen (meestal) mislukt’ (2019), uitgegeven door Boom uitgevers, legt gezondheidszorgpsycholoog en gedragstherapeut Martin Appelo aan de hand van de formule voor gedragsverandering uit wat er voor verandering nodig is, en waarom het vaak mis gaat.

Appelo beschrijft dat duurzame (d) gedragsverandering (Δ) een functie (F) is van innerlijke drang (iD), discipline (D) en interne attributie (iA):


dΔ = F(iD x D x iA)


iD
Innerlijke drang staat voor een combinatie van lijdensdruk en het beschikken over een alternatief. Hoe meer lijdensdruk iemand ervaart, hoe groter de kans is dat hij iets aan zijn situatie wil doen. Als je partner wel klaagt maar nooit consequenties verbindt aan het feit dat je zoveel drinkt, is de kans groter dat je ermee doorgaat. Als je tegen je kinderen vaak zegt dat ze nog één kans krijgen en je niets doet met dat dreigement, dan passen ze hun gedrag niet aan. Lijdensdruk is noodzakelijk maar niet voldoende om tot verandering te komen. Wie geen alternatief heeft voor de huidige situatie, zal deze situatie minder snel verlaten dan iemand die andere mogelijkheden kent en ziet.
Je scoort dus op innerlijke drang wanneer je zowel lijdensdruk ervaart als een alternatief hebt.

D
Discipline gaat over het vermogen om weerstand te bieden aan eenmaal ingesleten vermogens, aan sociale druk en ziektewinst. Wie wil veranderen moet automatismen onderdrukken. Ook moet je nee zeggen wanneer mensen in je omgeving aandringen en bereid zijn om de voordelen van het probleem of de ziekte op te geven.

iA.
Interne attributie is een combinatie van jezelf de schuld geven wanneer iets mislukt en ervan overtuigd zijn dat je het de volgende keer beter kunt doen. Wie de schuld bij anderen of bij de omstandigheden legt, moet afwachten wat er gaat gebeuren. Alleen mensen die fouten als uitdaging zien, hebben kans om te veranderen.

.

Duurzaam veranderen lukt alleen wanneer je op alle drie de factoren boven de 0 scoort. Als je geen drang ervaart, geen discipline hebt, of de oorzaak van mislukking aan anderen toeschrijft, dan verandert er niets. Een wens om te veranderen heeft kans van slagen wanneer je op elk van deze zaken boven de 0 scoort. De formule laat zien wanneer het wel of geen zin heeft om met gedragsverandering aan het werk te gaan.

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s