Zoek stroomopwaarts voor échte oplossingen

.

Je zit met een vriend te picknicken aan de kant van een rivier. Er klinkt er een schreeuw vanuit het water, een kind dreigt te verdrinken. Zonder aarzelen duiken jullie het water in, grijpen het kind en zwemmen naar de kant. Nauwelijks zijn jullie op adem gekomen of er klinkt weer hulpgeroep. Opnieuw springen jullie het water in om ook dit kind te redden. vervolgens komt er weer één in nood aandrijven, en nog één. Het is nauwelijks bij te benen.
Opeens verlaat je vriend het water. Laat hij je in de steek? ‘Waar ga je heen?’ wil je weten. ‘Stroomopwaarts, ik ga die gast aanpakken die steeds kinderen in het water gooit.’

Irving Zola

.

Met bovenstaande parabel opent Dan Heath zijn boek ‘Upstream: How to solve problems before they happen‘. (2020), uitgegeven door Bantam Press. Heath laat zien hoe problemen in stand worden gehouden en biedt praktische handvatten om problemen te voorkomen.

Barrières die problemen in stand houden

Problemen niet zien
Als we een probleem niet zien, kunnen we het niet oplossen. Het gaan zien van problemen is de eerste stap die nodig is om ze aan te pakken en uiteindelijk te voorkomen.
Gebrek aan eigenaarschap
Het is niet mijn probleem! Ik ben hier niet verantwoordelijk voor! Het behoort niet tot mijn takenpakket!
Wat zou je doen als het wél jouw probleem was en je er wél verantwoordelijk voor bent? Wat als het wél tot jouw takenpakket behoort?
Als je verantwoordelijkheid neemt voor wat er op je pad komt ontstaan er nieuwe kansen en mogelijkheden. In plaats van een deel van het probleem te zijn, word je een deel van de oplossing.
Tunnelvisie
Als we te veel problemen tegenkomen hebben we de neiging ons hiervoor af te sluiten. In plaats van te prioriteren en ons te richten op een lange termijn strategie verliezen we onszelf in reactieve korte termijn acties. We verliezen het overzicht en ons gezonde verstand.

Heath stelt in zijn boek de volgende zeven vragen die je helpen problemen te voorkomen:

Hoe breng je de juiste mensen bij elkaar?
Preventieve maatregelen vragen om samenhang en het verbinden van de juiste mensen die in staat zijn samen de oplossing te bieden.
Hoe verander je het systeem?
Succes ontstaat als we de juiste dingen op de juiste manier doen. Hier is vaak moed voor nodig. Samen zijn we in staat bergen te verzetten.
We hebben hierbij de juiste mindset nodig. Bij preventie wordt vaak de vraag gesteld wat besparen we hierdoor? Deze vraag wordt niet gesteld bij alle andere interventies zoals een open hart operatie. Het gaat niet om geld verdienen. Zo is het voorkomen van dakloosheid niet bedoeld om geld te besparen, maar om samen een menswaardig leven te leiden.
Hoe kan je het verschil maken?
Elk probleem kent zijn eigen samenhangende factoren. Elke factor kan een aangrijpingspunt zijn voor de benodigde oplossing. Het is de kunst om aan de slag te gaan met de factor die onevenredig veel invloed heeft op het beoogde resultaat.
Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen voor het ontstaan van een probleem?
Om snel te kunnen handelen is het van belang dat we patronen herkennen en we hierop anticiperen. Wat zijn bijvoorbeeld de eerste tekenen dat het mogelijk niet goed gaat met iemand? Denk daarbij aan het regelmatig ziek melden op het werk. In dit geval is een eerste stap het gesprek aangaan. Wat is er aan de hand en wat is er nu nodig?
Hoe weet je dat je successen behaald?
Stel dat je succes hebt met jouw korte termijn acties. Wat zou dat resultaat nog meer verklaren naast jouw inzet? Volg je die factoren ook?
Hoe zou je ontdekken dat je geen succes behaald? Wat zijn alternatieve acties om alsnog succes te boeken?
Wat is de eenvoudigste manier om jouw succes te behalen?
Stel dat je met alle goede bedoelingen uiteindelijk een nieuw probleem gecreëerd hebt? Hoe ziet dat nieuwe probleem er dan uit?
Hoe voorkom je dat je het probleem verergerd?
Goede intenties leiden niet altijd tot een goed resultaat. Met goede bedoelingen kun je veel ellende veroorzaken.
Sluit je niet af voor signalen dat je het misschien toch niet bij het rechte eind hebt. Zorg dat je goed geïnformeerd blijft en geconfronteerd wordt met de consequenties van jouw acties.
Wie betaald voor problemen die niet ontstaan?
Waar ontstaan kostbare problemen? Wie is het best in staat deze problemen op te lossen? En hoe kunnen zij gemotiveerd worden ook daadwerkelijk met het probleem aan de slag te gaan?

.


Waar zoek jij naar oplossingen, en welke problemen kun jij voorkomen?

.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s