Maak ruimte voor aandacht in alledaagse chaos

Ik ren en vlieg en wordt door mijn agenda geleefd. Zelfs in het weekend zit ik niet stil. Regelmatig betrap ik mij erop dat de tijd voorbij vliegt zonder dat ik precies weet waar ik deze tijd doorgebracht heb. Mijn telefoon schudt mij af en toe flink wakker als ik mijn contactenlijst doorneem. Naast alle bekenden zie ik namen die ik niet meer kan plaatsen. Mensen waar ik contact mee had, die even op mijn pad verschenen om daarna weer hun eigen weg te gaan.

Ik heb de neiging voortdurend gas te geven, mijn tempo te verhogen. Een ‘Rupsje Nooitgenoeg’ maar wat als ik mijzelf en de ander daarmee verlies.

We leven in een rationele, resultaatgerichte samenleving waarbij we de waarde van het niet doel-gerichte uit het oog dreigen te verliezen. We ‘over-leven’ en komen vaak niet aan ‘leven’ toe.

Omgaan met keuzes en vragen over ‘hoe te leven’ vragen aandacht.

Aart Goedhart en Barbara van der Steen beschrijven in hun boek ‘Eindelijk rust in je hoofd; 40 dagen oefenen in aandacht’ (2021), uitgegeven door Boom uitgevers, ‘aandacht’ als iets doen zonder iets te be-doelen.
Als je het doel hebt een besluit af te dwingen, iemand de les te lezen of het gesprek een bepaalde kant op te sturen dan is er geen aandacht. Je bent bezig vanuit jezelf, je kijkt als het ware naar binnen, naar wat jij wilt en dat vertroebelt direct je aandacht. Aandacht kijkt naar buiten, naar wat zich daar afspeelt.

Wat is jouw wens of verlangen? Waar ben jij nieuwsgierig naar? Wat vraagt om jouw aandacht?

Wil je stilstaan bij je drukke baan? Is het werk nog leuk? Draag je bij aan iets waar je achter staat? Of wil je juist aandacht richten op je gezin, kinderen, familie of vrienden? Wil je jouw relaties grondig onder de loep nemen? Of wil je onderzoeken hoe je meer betekenis aan jouw dag kunt geven?

.
Waar wil jij jouw aandacht aan schenken?
.


..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s