Stop met blabla

Heb je regelmatig het gevoel dat je in je gesprekken tijd en energie verliest aan een overvloed aan woorden?

In zijn boek ’Coachen zonder blabla: maak van elk coachgesprek een krachtige ervaring’ (2019), uitgegeven door Uitgeverij Lannoo, biedt Benjamin Ball vier manieren om hier mee om te gaan: Zwijg. Kijk. Deel wat je ziet en leg platen stil.

Zwijg
De eerste manier om minder blabla in je gesprekken te hebben is er minder van te produceren. Zwijgen brengt ruimte in gesprekken om te kijken en écht te luisteren.

Kijk
Met woorden kun je allerlei constructies verzinnen die goed klinken en waar maar weinig tegen in te brengen is. Het lichaam vertelt soms een heel ander verhaal. Je kunt zeggen: ’Ik heb het hier erg naar mijn zin’. Terwijl je lichaam laat zien: ’Ik heb er genoeg van, ik wil het liefst zo snel mogelijk weg’.
Door meer tussen de regels door te luisteren en beter te kijken krijg je meer oog voor wat er werkelijk speelt.

Deel wat je ziet
Door meer te zwijgen en meer te luisteren beginnen je andere dingen op te vallen. Als je jouw observaties deelt nodig je de ander uit om uit zijn verhaal te komen en zich bewust te worden van wat hij aan het tonen is. In plaats van in zijn verhaal mee te gaan, geef je aandacht aan wat hier en nu gebeurt.

Leg de platen stil
We hebben allemaal onze vaste verhalen die we draaien in onszelf en naar anderen toe. Een platgetreden pad, een grijsgedraaide plaat die alsmaar opnieuw afgespeeld wordt:
‘Ik heb gewoon geen kansen gekregen in het leven.’
‘Dat is niet voor mensen zoals ik.’
‘Hoe hard ik ook werk, het heeft toch geen zin.’
Deze platen hebben minder met de realiteit te maken maar vormen het beeld dat we over de realiteit gehangen hebben. We spelen de plaat steeds weer af om bevestiging te zoeken van wat we proberen te geloven.
Het heeft geen zin om met een plaat mee te draaien. Net zoals muziek creëren platen een eigen sfeer, waarin je meegezogen wordt.
Door je bewust te worden van de repeterende verhalen over onszelf en de ander, ontstaan er mogelijkheden om een andere weg in te slaan. Benoem wat er gebeurt, geef zelf een nieuwe richting aan het verhaal.

Door meer te zwijgen, beter te kijken, te delen wat we zien en platen stil te leggen komen we meer met elkaar in contact. Er ontstaat meer energie en we komen dichter bij wat er werkelijk toe doet.

Herken je jouw eigen blabla?
Wat werkt voor jou om de overvloed aan woorden te beperken,
en de energie in het gesprek te herwinnen?


..
.

2 gedachtes over “Stop met blabla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s