Barricades voor creativiteit

Creativiteit kan alleen gedijen in geestelijke vrijheid.
Fixaties houden ons gevangen.

In zijn boek ’Creatief leiderschap’ (1993), uitgegeven door Scriptum, noemt Eduard Povel de volgende zes barricades voor creativiteit:

Verbeeldingsarmoede. We blijven vasthouden aan de ons bekende beelden en zijn niet in staat de werkelijkheid te bekijken vanuit een andere invalshoek.
Vooroordelen, over onszelf en anderen. Voor ons is het al een ’uitgemaakte zaak’. Vooral negatieve oordelen over onszelf en anderen staan creativiteit in de weg.
Verslaving, met name aan comfort, macht en geld. Creativiteit lijkt vooral een bedreiging te vormen voor de heersende zelfgenoegzaamheid. Dat creëert angst en roept weerstand op.
Verknochtheid aan het resultaat. Door te grote gehechtheid aan een bepaald eindresultaat kunnen we er niet toe komen om ren begin te maken aan het ongewisse creatieve proces. We durven geen risico’s te nemen, want ’er mogen geen fouten gemaakt worden’.
Vaardigheidstekort. We schieten met name tekort in het geven van aandacht aan -, en het contact maken met onze omgeving en anderen.
Vergoelijken. We camoufleren onze weerstanden tegen verandering (creëren is immers veranderen). Eigenlijk weten we wel dat we iets anders moeten doen, maar we hebben ‘niet zo’n zin’. Vervolgens verzinnen we allerlei uitvluchten om onze luiheid of angst goed te praten.


Wat staat jouw creativiteit het meest in de weg?..
.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s