#18. Mindset

Hoe reageer je op (onverwachte) gebeurtenissen? Hoe zet je je in voor de dingen die privé en in je werk wilt bereiken? En hoe ga je om met de vele uitdagingen, obstakels en tegenslagen die je tegenkomt?
Wat maakt dat de één na een mislukking de handdoek in de ring gooit en de ander er juist een schepje bovenop doet?

Een antwoord vinden we in onze mindset: De manier waarop we denken en waarop we naar onszelf kijken.

Onze mindset bepaalt hoe we denken over leren, over onze kwaliteiten en hoe we reageren op situaties en gebeurtenissen in ons dagelijks leven. Met jouw mindset creëer je jouw eigen werkelijkheid door de betekenis die je geeft aan de dingen die je ziet, hoort, voelt en denkt. Verschil in mindset maakt dat de één kritiek als opbouwend kan zien, terwijl de ander het als een afwijzing ervaart.

Psychologe Carol Dweck van Stanford University deed tientallen jaren onderzoek naar de relatie tussen motivatie en prestatie. Zij ontdekte de kracht van onze mindset en maakt daarin een onderscheid tussen de fixed mindset en de growth mindset.

Fixed mindset
Mensen met een fixed mindset geloven dat capaciteiten vast staan. Alles wat je kunt heb je, of je hebt het niet. Het is een vast gegeven: Sommige mensen zijn van nature goed in dingen, terwijl anderen dat niet zijn. Geloof in een fixed mindset geeft je het gevoel dat je geen controle hebt over jouw ontwikkeling.

Growth mindset
Andere mensen hebben een growth mindset. Zij zijn er van overtuigd dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen. Mensen die ergens goed in zijn, zijn hier goed in geworden. Mensen die dat niet zijn kunnen hier aan werken.
Geloof in een growth mindset maakt dat je vertrouwen hebt in de positieve invloed die je hebt op jouw ontwikkeling. Waar een fixed mindset groei in de weg staat, biedt een growth mindset een goede basis voor continu blijven leren en ontwikkelen.

Jouw mindset heeft ook invloed op de mindset die je bij anderen oproept. Als je een ander complimenteert met een eigenschap: Je bent een goed in taal! Je bent echt creatief! Dan roep je bij de ander een fixed mindset op.
Door de ander te prijzen voor zijn of haar inspanning, doorzettingsvermogen of aanpak: Dat heb je goed aangepakt! Knap dat je dat zo volgehouden hebt! Stimuleer je de growth mindset van de ander. Je brengt hem of haar verder in het leerproces, je versterkt zelfkennis en zelfvertrouwen en motiveert de ander om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Door je bewust te worden van jouw mindset leer je meer over jouw kijk op jezelf en jouw wereld. Door jouw mindset te veranderen, verander je de betekenis die je geeft aan wat je ziet, hoort, voelt en denkt.

Door jouw mindset te veranderen, verandert wat er in jouw leven gebeurt, en kun je mindset die je bij ander oproept veranderen.

Hoe ziet jouw mindset eruit?
Welke mindset roep je op bij anderen?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s