#24. Wat motiveert jou?

In het boek ‘Drive; de verrassende waarheid over wat ons motiveert’, beschrijft Daniel Pink het geheim van goed presteren en van plezier en zin in je leven en werk. ‘De diepe wens is om je eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en bij te dragen aan zinvolle zaken’.

Drijfveren
Mensen hebben een biologische drijfveer die gericht is op honger, dorst en seks. We hebben ook een andere , al lang bekende drijfveer: we reageren op beloningen en straffen in onze omgeving. Halverwege de twintigste eeuw ontdekten een paar wetenschappers dat mensen ook een derde drijfveer hebben, door sommigen ‘intrinsieke motivatie’ genoemd.

Wat is intrinsieke motivatie?
Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit de persoon zelf komt. Als een persoon intrinsiek gemotiveerd is voert hij een handeling uit omdat hij het graag wil, niet omdat hij van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen zoals bij extrinsieke motivatie.

Kloof tussen weten en doen
Daniel Pink laat in zijn boek een kloof zien tussen wat de wetenschap weet en wat we doen. Dat wat altijd voor waar werd aangenomen klopt niet: de oude manier van belonen en straffen werkt niet meer voor de meeste taken die we uitvoeren. ‘Het gevolg van verkeerd belonen is dat mensen slechtere kwaliteit leveren en minder betrokken zijn bij wat ze doen’.

Belonen en bestraffen
Belonen en bestraffen kunnen effectief zijn bij op regels gebaseerde, routinematige taken, omdat daar weinig intrinsieke motivatie te ondermijnen valt en niet veel creativiteit kan worden vernietigd. In het geval van niet-routinematige, meer creatieve taken zijn beloningen gevaarlijker. Intrinsieke motivatie is hier belangrijker als drijfveer.

Hoe vergroot je intrinsieke motivatie?
Pink beschrijft dat aandacht voor autonomie, meesterschap en zingeving intrinsieke motivatie ondersteunt.
Autonomie is het verlangen de regie te voeren over ons eigen leven. Meesterschap de drang steeds beter te worden in iets wat ertoe doet. Zingeving is de behoefe om te doen wat we doen in dienst van iets groters dan onszelf. Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties, een betere gezondheid en een beter algeheel welbevinden.

Wat motiveert jou?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Een gedachte over “#24. Wat motiveert jou?

  1. Interessant Ard, ik ben me ook aan het verdiepen in intrinsieke motivatie en ben samen met professionals (zakelijk) en stadmakers (maatschappelijk) aan het ontdekken hoe we die intrinsieke motivatie kunnen prikkelen. Vanuit de wereldverbeteraars is het ook heel handig om hier wat meer over te gaan leren, ervaringen uit te wisselen, enz. Hoe zouden we dat kunnen faciliteren?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s