#27. Bewust worden? Laat illusies los!

Als jij je gelukkig voelt, zie je jezelf dan ook op dat moment gelukkig zijn? Als je boos wordt ervaar je dan een deel in jou dat tegelijkertijd vrij is van die boosheid? In zijn boek ‘Metahuman; unleashing your infinite potential’, laat Deepak Chopra zien hoe we ons stap voor stap los kunnen maken van onze virtuele wereld die we als werkelijk ervaren.

De realiteit verliezen
Onze werkelijkheid ontstaat door de realiteit te vervormen en aan te passen zodat:
De aangeboden informatie ons niet overspoelt en deze geordend is.
We kunnen herhalen wat voor ons bekend en veilig voelt.
We kunnen vermijden wat voor ons bedreigend en vreemd is.
We het beeld van onszelf kunnen bevestigen en handhaven.

Vasthouden aan verhalen
We zijn gewend geraakt aan verhalen over wie we zijn te beginnen bij onze naam, man of vrouw zijn, leeftijd en werk. We hebben voor het gemak de realiteit in stukken geknipt; het lichaam, onze geest, de wereld en andere mensen.
We trainen om ons lichaam fit te maken, gaan naar school om ons te ontwikkelen en werken om geld te verdienen. Deze werkelijkheid helpt ons ons dagelijks leven te leiden.
De tol die we betalen is dat we de realiteit verliezen waarin er géén onderverdeling te maken is en alles met alles samenhangt.

Bewust worden in praktijk
Ontspan en observeer. Hoe meer je in staat bent je te ontspannen, hoe meer je je gewaar kunt worden.
Zet al jouw zintuigen in. Ruik, hoor, voel, zie en proef wat er te ruiken, horen, voelen, zien en te proeven valt.
Observeer de wereld zowel buiten als binnen jou. Sta open voor wat zich aandient zonder een oordeel te vellen. Als er gedachten ontstaan laat ze los en laat ze voorbijgaan.

Wees je bewust van betekenis
In onze wereld heeft alles betekenis gekregen. Deze betekenis is niet vanzelfsprekend en staat onze waarneming in de weg.
We denken dat we met de woorden die we gebruiken de werkelijkheid kunnen vangen en kunnen begrijpen. Maar woorden brengen de realiteit slechts terug naar een idee over de realiteit. Zo worden drie streepjes een A, een letter uit het alfabet. En wordt een boom een ‘boom’.
Door je bewust te worden van de betekenis die we aan de wereld om ons heen geven ontstaat er ook ruimte voor nieuwe betekenis.

Wees je bewust van jouw verhalen
Mensen zijn verhalenvertellers. Voortdurend delen wij verhalen over wie wij denken te zijn en verhalen over de wereld waarin wij denken te leven. Vaak zijn wij ons niet bewust van de woorden die wij hiervoor kiezen en de impact die deze verhalen op onszelf en de ander hebben.
Welke woorden gebruik jij? Welke verhalen deel jij? Wat is hiervan de impact? Laat je niet beperken door verhalen. Verhalen zijn slechts verhalen, neem ze niet te serieus.
Denk aan de dingen die je zou willen doen maar die onmogelijk zijn. Vraag jezelf daarna af wie zegt dat iets niet kan; Waarom niet?

Ervaar de kracht van creativiteit
Denk aan iets kleins zoals een spijker of aan iets groots zoals een wolkenkrabber. Het zijn allemaal ideeën die werkelijkheid zijn geworden.
Welke ideeën breng jij tot leven?

Leef in het moment en laat los
Het nu is tijdloos. Door los te laten ontstaat ruimte voor ontwikkeling en vernieuwing. Door bewust te worden, word je zowel de lezer als de schrijver van jouw eigen levensverhaal.

Lukt het jou bewust te worden en illusies los te laten?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s