#28. Over herkennen van betekenis

Omstandigheden zijn bepalend voor de wijze waarop iemand opgroeit en voor wat hij meekrijgt: mensen staan in wisselwerking met hun omgeving. Dit bepaalt wat je waarneemt, hoe je leest, tv kijkt en hoe je mensen in jouw omgeving beoordeelt.

Wim van Dinten laat in zijn boek ‘Met gevoel voor realiteit; over herkennen van betekenis bij organiseren’ zien wat er in onze tijd gebeurt. Waarom dingen in organisaties soms zomaar lukken en hoe problemen ontstaan. Hij laat zien hoe we toegegroeid zijn naar een situatie waarin we vaak negeren wat er voor anderen toe doet, en welke effecten dit heeft op onze samenleving.

Van Dinten beschrijft in zijn boek een vraag van een beleidsmedewerker die de kern weergeeft van herkennen van betekenis:

De brugwachter
Tijdens een training legde een beleidsmedewerker het volgende voor: Hij vond dat mensen zo inflexibel zijn. Hij vertelde over een brugwachter in een noordelijke provincie die werd gevraagd zijn werkplek te verlaten om bij een brug, 5 kilometer verderop, te gaan werken. Hij kon daar via tv-schermen en afstandsbediening meerdere bruggen bedienen, waaronder zijn eigen brug. De man weigerde. Hij wilde niet weg.

De beleidsmedewerker vroeg wat hij aan de inflexibiliteit van deze man kon doen. Hierop werd hem gevraagd wat een brugwachter voor hem betekende.
Hij antwoordde door te vertellen wat een brugwachter doet: het is iemand die een taak heeft. Hij kijkt of er een boot aankomt om, indien nodig, de brug te openen binnen een daarvoor bedachte tijd. Hij doet dat zo veilig mogelijk door te kijken of er mensen zijn die de brug over willen. Hij zet lichten op rood en doet bomen omlaag. Hij bedient de brug. Als de boot is gepasseerd doet hij de brug omlaag, de bomen omhoog en zet de lichten op groen. Dan wacht hij weer tot hij in actie moet komen.
De beleidsmedewerker werd gevraagd of er nog meer zou kunnen zijn. Na enig nadenken zei hij dat dit het wel was. Hij dacht in functionaliteiten en nam ook alleen functies waar.

Vervolgens werd er doorgevraagd: hoe ziet de plek eruit waar de brug ligt? Is het een landelijke omgeving waar iedereen elkaar kent? Dat bleek te kloppen.
Mogelijk ziet het er voor de brugwachter heel anders uit. Met het bedienen van de brug regelt hij een locatie. Hij kent de mensen die passeren. Hij is met hen verbonden en kent hun patronen. Kinderen groeten hem en vertellen wat ze meemaken. Ouderen komen een praatje maken. Hij geeft aanwijzingen aan toeristen. De brug is een middel om zich met de mensen te verbinden en iets voor hen te betekenen. De mensen waarderen hun brugwachter en hij vindt die waardering belangrijk. Hij voelt zich betrokken bij die mensen, bij zijn omgeving.

Je ziet waarvoor je aandacht hebt. Hierdoor kun je missen wat er voor een ander toe doet. Als je je hier bewust van bent kun je kiezen voor wat voor jou van betekenis is.

Wat doet er voor jou werkelijk toe?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s