#29. Erbij horen en alleen durven staan

In haar boek ‘Verlangen naar verbinding: Er echt bij horen en de moed om alleen te staan’, geeft Brené Brown inzicht in wat het betekent om er echt bij te horen in een tijd van toenemende tegenstellingen.

Er echt bij horen is niet iets waarover we onderhandelen of wat we samen met anderen bereiken. Erbij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn. Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn.

Erbij horen
Erbij horen betekent dat je ergens graag wilt zijn en dat de anderen jou er ook graag bij willen hebben. Als je je aanpast ben je ergens waar je wilt zijn, maar waar het de anderen niet uitmaakt of jij er wel of niet bij bent.
Erbij horen is geaccepteerd worden om wie je bent. Als je je aanpast word je geaccepteerd omdat je hetzelfde bent als de rest. Als ik mezelf mag zijn, dan hoor ik erbij. Als ik net zo moet zijn als jij dan pas ik me aan.
Brené Brown beschrijft dat er echt bij horen niet passief is. Het is niet het erbij horen dat ontstaat als je gewoon lid wordt van een groep. Het is niet je aanpassen of ‘doen alsof’ of compromissen sluiten omdat het veiliger is. Ze benoemt dat het een gewoonte is die vraagt dat we ons kwetsbaar opstellen, dat het ongemakkelijk wordt en dat we leren aanwezig te zijn bij mensen zonder op te offeren wie we zelf zijn. Dit vraagt veel vertrouwen en moed.

Hieronder vind je kort samengevat wat Brené Brown onder vertrouwen en moed verstaat:

Vertrouwen in anderen

Grenzen: Jij respecteert mijn grenzen en als je niet weet wat oké is en wat niet, dan vraag je dat. Je bent bereid nee te zeggen.
Betrouwbaarheid: Je doet wat je zegt. Dat betekent dat je je bewust blijft van je vaardigheden en beperkingen, zodat je niet te veel belooft en in staat bent te leveren wat je hebt beloofd en de verschillende prioriteiten tegen elkaar af te wegen.
Verantwoordelijkheid: Je ziet je eigen fouten onder ogen, biedt je excuses aan en maakt het goed.
Vertrouwelijkheid: Je deelt geen informatie of ervaringen die je voor je moet houden. Het is nodig dat ik weet dat de dingen die ik jou in vertrouwen heb verteld niet worden doorverteld, en dat jij geen informatie over andere mensen met mij deelt die vertrouwelijk zou moeten blijven.
Integriteit: Je kiest voor moed boven gemak. je kiest voor wat juist is boven wat leuk, snel of gemakkelijk is. En je kiest er voor waarden en normen in praktijk te brengen in plaats van die alleen met de mond te belijden.
Niet oordelen: Ik kan vragen om wat ik nodig heb en jij kunt vragen om wat jij nodig hebt. We kunnen zonder oordeel praten over wat we voelen.
Ruimhartigheid: Je geeft de ruimhartigst denkbare interpretatie aan de bedoelingen, woorden en daden van anderen.

Vertrouwen in jezelf

Grenzen: Heb ik mijn grenzen gerespecteerd? Ben ik duidelijk geweest over wat voor mij oké is en wat niet
Betrouwbaarheid: Ben ik betrouwbaar geweest? Heb ik gedaan wat ik zei?
Verantwoordelijkheid: Heb ik mijn verantwoordelijkheid op me genomen?
Vertrouwelijkheid: Heb ik de vertrouwelijkheid gerespecteerd en dingen gepast gedeeld?
Integriteit: Heb ik integer gehandeld?
Niet oordelen: Heb ik gevraagd om wat ik nodig had? Ben ik niet-oordelend geweest over het feit dat ik hulp nodig had?
Ruimhartigheid: Ben ik ruimhartig geweest tegenover mezelf?
Moed: De moed die vereist is om te ervaren wat het is om er echt bij te horen, gaat over muren afbreken, onze ideologische bunkers verlaten en leven vanuit ons hart in plaats van leven vanuit pijn. We kunnen niet verwachten dat het pad al voor ons gebaand is. We moeten allemaal onze eigen weg zien te vinden. Dit is niet altijd leuk en voelt soms zeer ongemakkelijk.

Het gaat om doelbewust samen zijn met mensen die anders zijn dan wij. Om leren luisteren, lastige gesprekken voeren, naar vreugde zoeken, pijn delen en eerder nieuwsgierig dan defensief zijn, en allemaal terwijl we momenten van saamhorigheid zoeken.

Lukt het jou er echt bij te horen?
Durf je waar nodig alleen te staan?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s