#30. Van jezelf overwinnen naar samen winnen

De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar.
We hebben een wereld gecreëerd waarin de dienaar wordt geëerd en het geschenk wordt vergeten.

Albert Einstein

Wij leven in onbalans, veel meer en veel vaker dan we beseffen. Organisaties worstelen met hun wendbaarheid en slagkracht. Wij verkeren in een staat van ‘modern overleven’.
In zijn boek ‘Business aikido; succesvol zijn dankzij krachtige principes uit de Japanse krijgskunst’, laat Peter Hoogeveen zien dat de krachtige principes van aikido goed toepasbaar zijn op de werkvloer. Hij vertelt hoe aikido kan helpen om als mens krachtiger te staan en als team of organisatie beter te presteren.

Factoren die onbalans veroorzaken

Te veel ratio, te weinig gevoel
We leunen te veel en te eenzijdig op onze ratio. Daardoor zetten we slechts een deel van ons potentieel in.
Verdeeldheid
We verliezen kracht doordat we zijn verdeeld in strijd met onszelf en anderen.
Compensatatiegedrag
We zijn ons niet bewust van (de mate) van onze onbalans, vervallen in compensatiegedrag en richten daarmee onze energie op de verkeerde dingen.
Inhouden
Zolang het ons niet echt raakt komen we niet snel in actie. Feitelijk doen we daardoor niet echt mee. We komen te vaak pas in actie als we er zelf last van ondervinden of als we er eenvoudig beter van kunnen worden.
Aansteken
Gedrag is aanstekelijk. We dragen onze spanning over op anderen. Zo vergroten we de collectieve onbalans.

Acht aikidoprincipes

Accepteer de situatie zoals die is
Door de feitelijke situatie te accepteren zoals die is begin je al wat te ontspannen. Je roeit niet langer tegen de stroom in maar laat je er juist door meevoeren. Daardoor kun je direct veel beter waarnemen en lijkt het alsof je in dezelfde situatie veel meer tijd en ruimte hebt.
Wees aanwezig in het moment
Het enige moment waarop we invloed hebben, is het nu. De sleutel ligt in aandachtig handelen. Doe wat je doet met de verwondering alsof je het voor de allereerste keer doet.
Ontspan je volledig
Ontspannen zijn we sensitiever, ontvankelijker, flexibeler, sneller, energieker, aantrekkelijker en veel minder kwetsbaar.
Doe alles vanuit je centrum
Je centrum is je fysieke balanspunt. Door je hiervan bewust te zijn ervaar je rust, ruimte en evenwicht. Je overziet het geheel en staat meer open voor de omgeving, zonder dat je jezelf daarin verliest. Onwillekeurig gaat je omgeving zich dan op jou richten en veel meer rekening met je houden.
Ga aandachtig met anderen om
Iedereen wil gezien worden, ook al verschillen we soms van mening. Door iemand eerst oprecht te zien, te horen en te begrijpen geef je een groot cadeau. Zo voorkom je weerstand, los je vooroordelen op en versterk je relaties.
Blijf in beweging
Van nature zijn we in beweging. Door stil te staan gaan we tegen onze natuur in met onbalans als gevolg. Doorstarten vanuit beweging is veel makkelijker dan opnieuw starten vanuit stilstand. Je bent wendbaarder en sneller en je ziet meer mogelijkheden.
Streef in alles eenheid na
Verdeeldheid leidt tot krachtsverlies. Aan eenheid ontlenen we kracht. Er gaat dan geen energie verloren aan innerlijke strijd waardoor we moeiteloos kunnen versnellen en excelleren.
Weet wat je wilt bijdragen aan het grote geheel
Met jouw eigen koers is het in hectische, onoverzichtelijke situaties makkelijker om beslissingen te nemen en bij jezelf te blijven. Je bent minder snel geneigd te ‘leunen’ op factoren buiten jezelf.

Dankzij deze principes kun je met minder moeite veel meer bereiken.
Van jezelf overwinnen groei je door naar samen winnen.

Welke principes kunnen jou helpen jezelf te overwinnen?
Wat helpt jou samen te winnen?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s