#31. Vrolijkheid: De kracht van onze omgeving

Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld.
Anne Frank

Als we zoeken naar meer vrolijkheid in ons leven overschatten wat we zelf kunnen doen, en onderschatten we wat de kracht van onze omgeving is.

We zien onze omgeving maar al te vaak als een soort decor, een passieve achtergrond voor onze dagelijkse activiteiten. Toch biedt je omgeving allerlei mogelijkheden om inspiratie, verwondering en blijdschap op te doen.

Ingrid Fetell Lee stelt je met haar boek ‘Vrolijkheid; de verrassende kracht van alledaagse dingen om plezier en geluk te creëren’ in staat om meer van die mogelijkheden te herkennen en ermee aan de slag te gaan. Haar boek gaat niet over de zoektocht naar blijdschap in allerlei verre uithoeken van de wereld, maar over gelukkiger worden op de plek waar je al bent. Er ligt een vrolijke wereld voor het grijpen. Het enige wat ervoor nodig is, is openstaan voor het vrolijks om je heen. Jouw omgeving speelt hierin een belangrijke rol.

Hoe vrolijk is jouw omgeving?
Hoe vaak lach je? Wanneer heb je je voor het laatst ongeremd blij gevoeld? Welke emoties gaan er door je heen als je thuiskomt? Welk gevoel roepen de kamers in je huis bij je op? Hoe belangrijk is vrolijkheid voor jou, je levenspartner of je gezin? Wie zijn de vrolijkste mensen in je leven? Hoe vaak zie je ze? Hoe vaak word je blij van de dingen die je doet? Wat voor activiteiten maken je vrolijk? Hoe vaak doe je die? Kun je die activiteiten thuis of in de buurt doen? Hoe blij word je van het dorp of de stad waar je woont? En van de buurt waar je woont? Wat zijn jouw vrolijkste plekken? Liggen die in een straal van 10 kilometer van je huis? Wanneer ben je het laatst op een van die plekken geweest?

De kracht van de omgeving
In onze samenleving zijn we eraan gewend geraakt om de volledige verantwoordelijkheid bij het individu te leggen: ‘Jíj bent verantwoordelijk voor jóuw leven’. De kracht van de omgeving wordt vaak vergeten.
Als je je gevoel wilt beïnvloeden zijn er zowel kansen in, als buiten jezelf. Laten we deze mogelijkheden vooral niet aan ons voorbij gaan! Het gaat daarbij om kleine dingen: Breng meer vrolijke kleuren aan in je huis en zet op plekken waar je veel komt een voorwerp of foto neer waar je vrolijk van wordt. Stap voor stap beschik je zo over de kennis, de middelen en een groeiend netwerk van ‘vrolijkmakers’.

Biedt jouw omgeving vrolijkheid?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s