Leren afleren

Leren vraagt om de bereidheid om af te leren. Om iets te kunnen afleren, moet je datgene loslaten waarvan je dacht dat het klopte. Het is als het legen van een kop, om het daarna opnieuw te kunnen vullen.

De denkpatronen die we aanleren ontstaan door alle ervaringen die je in jouw leven opdoet.
Als je bijvoorbeeld veel gepest bent kan er bij jou een patroon zijn ontstaan waarin je denkt dat de hele wereld om je heen onveilig is.
Als iedereen alleen maar blij met je was en je nooit kritiek kreeg, kan je zijn gaan geloven dat je geen kritiek verdient en dat als deze toch komt dit onoverkomelijk is.
Beide denkpatronen helpen je niet, ze staan jouw ontwikkeling in de weg. Er is vertrouwen nodig om relaties aan te gaan, en kritiek is nodig om verder te kunnen groeien,

Afleren van oude denkpatronen begint bij het herkennen, respecteren en accepteren van jouw patronen. Daarna kun je voor jezelf nagaan of ze je helpen of dat ze juist in de weg staan.

Het afleren van patronen vraagt om onderzoek: Als je bijvoorbeeld vindt dat je iets niet kunt, dat je niet goed genoeg bent of dat je tekort schiet, is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen:
Waar komt mijn patroon of mijn gedachte vandaan? Waarom denk ik dit? Waneer heb ik dit geleerd?
Het jezelf deze vragen stellen is voldoende. Antwoorden dienen zich vanzelf aan.

Als je weet waar de patronen en gedachten vandaan komen, waarom je dit denkt en wanneer je dit geleerd hebt, kun je de situaties gaan herkennen waarin je deze gedachtes hebt. Je leert om alert te zijn op je denkwijze en kunt er daarna voor kiezen om oude gedachten door nieuwe te vervangen en ander gedrag in te zetten.

Houd je gedachten en nieuwe gedrag simpel en start met iets kleins. Geef jezelf vervolgens de tijd om jouw nieuwe gedachte en je nieuwe gedrag eigen te maken.

Bron foto: Modmod: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s