Wat is belangrijk?

Om een goede keuze te kunnen maken, moet je weten wat belangrijk voor je is. Maar hoe bepaal je dat? Moet je je door je behoeften, door je gevoel, of je verstand laten leiden? In hun boek Veel geluk delen Carien Karsten en Gerard Smit verschillende invalshoeken om hierop jouw antwoord te vinden.

Het je laten leiden door behoeften is voor boeddhisten en stoïcijnen een doodlopende weg. Behoeften zijn oneindig. Als de ene behoefte is bevredigd doemt de volgende al weer op. Je blijft ontevreden en wil steeds weer iets nieuws. Hoe minder behoeften, hoe minder onlust en hoe tevredener je bent, is hun visie.

De Griekse filosofen Epicurius en Aristoteles hebben hier andere ideeën over: Epicurius geeft aan dat je niet moet afzien van je behoeften, maar je wel moet afvragen welke behoeften er voor jou toe doen. Hij kwam er tot drie: de behoefte aan vriendschap, vrijheid en reflectie. Bij belangrijke beslissingen kun je terugvallen op de behoeften die voor jou van waarde zijn.
Aristoteles hield er een bredere visie op na: Het gaat er niet om om een aantal belangrijke dingen te realiseren maar om een evenwichtig leven te leiden. Je kunt niet vooraf bepalen wat er nodig is om in evenwicht te blijven. Je moet er daarom voor zorgen dat elke keuze een evenwichtige keuze is. Je zoekt steeds het midden tussen extremen. Hij noemt dit deugd: het vermogen om op het juiste moment, de juiste dingen te doen, tegenover de juiste mensen, om de juiste redenen. Dit vraagt moed, matigheid, wijsheid, rechtvaardigheid, humor en het vermogen om op een passende manier om te gaan met je emoties.

Wat is voor jou belangrijk?

Bepaal steeds opnieuw wat voor jou belangrijk is. Ontdek wat voor jou wel en niet werkt. Blijf met vallen en opstaan richting geven aan jouw leven.

Bron foto: AvO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s