Ga verder

In ‘Ontwerp je eigen leven; Hoe je het beste uit je leven en werk haalt’ delen Bill Burnett en Dave Evans de volgende handvatten om jezelf verder te ontwikkelen: begin waar je staat, bouw een kompas, oriënteer je, ga verder, ontwerp verschillende levens en bouw prototypes. Vandaag aandacht voor ‘ga verder’.

Ga verder

Je weet pas wat je wilt als je weet wat je misschien zou willen, en dus moet je veel ideeën en mogelijkheden verzamelen. Onze eerste ideeën zijn vaak heel gemiddeld en niet creatief.

Mindmap

Een mindmap kan je helpen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Kies hiervoor een onderwerp en zet deze in het midden van je mindmap. Teken hier een cirkel omheen. Schrijf daarna vijf of zes dingen op die met dit idee te maken hebben. Je noteert daarna de woorden die in je opkomen. Ook hier teken je cirkels omheen. Trek drie of vier lijnen vanaf elk woord, en kom per woord met gerelateerde vrije associaties. De woorden die in je opkomen hoeven niet te maken te hebben met het woord of de vraag in het midden.
De volgende stap is het onderstrepen van de woorden die interessant zouden kunnen zijn (of die je opvallen). Voeg deze samen tot nieuwe ideeën.

Mindmappen over activiteiten

Kies verschillende activiteiten waarbij je betrokken was, activiteiten die je veel energie gaven en iets wat je deed waardoor je in een flow kwam, en maak voor elk van deze activiteiten een mindmap.
Bekijk bij elke mindmap de buitenste ring, kies drie dingen die je opvallen en maak daar een functieomschrijving van. Creëer voor elke functieomschrijving een rol.

Burnett en Evans geven aan dat als je deze oefening helemaal creatief doorvoert tot het combineren van elementen tot verrassende rollen of banen, het je gelukt is de omschakeling te maken van problemen oplossen (wat moet ik nu doen?) naar design-denken (wat kan ik me voorstellen?). Je werkt nu met de mindset van een designer en er staan in een creatief format allemaal belangrijke ideeën op papier.

Bron foto: Kosmos 111: Shutterstock.com

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s