Bouw prototypes

In ‘Ontwerp je eigen leven; Hoe je het beste uit je leven en werk haalt’ delen Bill Burnett en Dave Evans de volgende handvatten om jezelf verder te ontwikkelen: begin waar je staat, bouw een kompas, oriënteer je, ga verder, ontwerp verschillende levens en bouw prototypes. Vandaag aandacht voor ‘bouw prototypes’.

Bouw prototypes

Burnett en Evans geven aan dat als je je leven aan het vormgeven bent, je weinig gegevens beschikbaar hebt. Je mist betrouwbare informatie over je toekomst. Je moet accepteren dat ‘oorzaak-en-gevolg’-denken bij dit soort lastige problemen niet werkt. Ontwerpers hebben bedacht hoe je met prototypes de toekomst te slim af kunt zijn. Een prototype voor het vormgeven van je leven draait om het stellen van de goede vragen. Het blootleggen van verborgen vooroordelen en aannames en snel kunnen aanpassen. Zo geef je de weg die je wilt uitproberen een impuls. Bij het ontwerp van een prototype is het doel een vraag te stellen en gegevens te krijgen over iets waarin je geïnteresseerd bent. Bij een goed prototype ontwerp je een ervaring waardoor je een versie van een mogelijk interessante toekomst kunt ‘uitproberen’.

Prototypegesprekken
In een prototypegesprek vraag je naar iemands verhaal. Zoek iemand die doet en leeft zoals jij dat misschien zou willen en echte ervaring heeft met en kennis van een gebied waarover jij vragen hebt. Het verhaal dat je wilt horen is het persoonlijke verhaal van hoe diegene is gaan doen wat hij of zij nu doet, hoe die kennis is verkregen en hoe het is om te doen wat hij of zij nu doet.
Probeer te ontdekken wat degene die doet wat jij ooit misschien wilt doen leuk en minder leuk en minder leuk vindt aan het werk. Probeer te weten te komen hoe de dagen eruitzien en bekijk daarna of je jezelf in die baan ziet, en dat leuk zou vinden.

Prototype-ervaringen.
Prototype-ervaringen zijn door het rechtstreekse contact met een mogelijke toekomstversie van onszelf heel leerzaam. Deze experimentele versie kan een dagje meelopen zijn met de professional die jij zou willen zijn of een onbetaald, verkennend, weeklang project dat je creëert of een stage van drie maanden.
Als je veel prototypegesprekken hebt gevoerd zul je gaandeweg met mensen in contact gekomen zijn die je wellicht wilt observeren of volgen. Dus die vorm van prototypering zou dan aardig toegankelijk moeten zijn. Je hoeft het alleen maar te vragen, en vergeet niet: mensen helpen graag.

Brainstormen over prototype-ervaringen.
Een goede vraag opstellen voor een brainstormsessie is belangrijk. Als het open vraag is, krijg je de interessantste en meeste resultaten. Bij het opstellen van de vraag moet een aantal richtlijnen in gedachten gehouden worden:

De regels van het brainstormen
Ga voor kwantiteit, niet voor kwaliteit.
Weg met het oordeel en het censureren van ideeën.
Bouw voort op de ideeën van anderen.
Moedig gekke ideeën aan.

Bouwen

Bekijk je drie levensplannen en bijbehorende vragen.
Maak een lijst met prototypegesprekken waarmee je deze vragen zou kunnen beantwoorden.
Maak een lijst van prototype-ervaringen waarmee je deze vragen zou kunnen beantwoorden.
Als je vastloopt organiseer dan een brainstormsessie om mogelijkheden te bedenken of probeer mindmappen.
Bouw je prototypes door actief op zoek te gaan naar prototypegesprekken en – ervaringen.

Bron foto: Volonoff: Shutterstock.com

Meer lezen? Introductie , vorige pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s