Niets is wat het lijkt

Jouw talent ontwikkelen, hoe doe je dat?

De volgende zeven pijlers vormen voor mij de basis voor talentontwikkeling: Toepassen van veranderkundige kennis, bewustzijn van de omgeving en inzicht in relaties, herkennen van bronnen, kennis van jouw gebruiksaanwijzing en dat van jouw brein, hanteren van een groei bevorderende mindset, bewustzijn van – en kiezen voor passende kernwaarden, regels en overtuigingen, en tenslotte leren leren, ontwikkelen en groeien. In deze bijdrage aandacht voor het toepassen van veranderkundige kennis.

Hoe je jouw talent verder kunt ontwikkelen hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken. Talentontwikkeling gaat over veranderen en binnen de veranderkunde is er al veel kennis die je direct kunt toepassen.

Toepassen van veranderkundige kennis

Veranderkunde heeft mij geholpen me te bevrijden van mentale beperkingen, aannames en vooroordelen die mijn ontwikkeling in de weg stonden. Ik zal hier achtereenvolgens ingaan op verhalen die slechts verhalen zijn, de meervoudige werkelijkheid en de macht van taal.

Verhalen zijn slechts verhalen
Dagelijks vertellen we onszelf en anderen verhalen over oorzaak en gevolg: Omdat ik dit deed gebeurde er dat. Of omdat ik dit heb meegemaakt is dit nu het gevolg. Het zijn slechts verhalen. Hoewel ze mogelijk een kern van waarheid bevatten zitten ze er toch veelal naast. Gaandeweg zijn we in onze eigen verhalen gaan geloven. Het loslaten of opnieuw bewerken van onze verhalen biedt ruimte voor de ontwikkeling van jouw talent. Zo kun je het verhaal: ‘Ik ben niet creatief’ herschrijven als: ‘Ik ben nieuwsgierig naar mijn eigen creativiteit en ga deze stap voor stap ontdekken’.
Welk verhaal vertel jij over jouw talent? Helpt dit verhaal of vormt het een beperking? Hoe zou je dit verhaal kunnen herschrijven?

De meervoudige werkelijkheid
Werkelijkheid is de manier waarop we de wereld en het leven dat zich daarin afspeelt bewust worden. Met elkaar leven we in verschillende werkelijkheden omdat we de werkelijkheid die zich toont op verschillende manieren waarnemen.
Waar de een een fout ziet als een mogelijkheid om van te leren, ziet een ander dezelfde fout als falen en een bewijs van onvermogen. Beide interpretaties worden ervaren als waar. Deze verschillende waarheden hebben forse consequenties. Voor de één geeft de betekenis die verleend wordt ruimte en voor de ander staat het oordeel groei in de weg.
Door te onderzoeken welke betekenis je verleent aan wat je ervaart, kun je waar nodig bijsturen zodat je jezelf ruimte biedt je verder te blijven ontwikkelen.

De macht van taal
Taal verandert feiten in verhalen. Denk daarbij aan het volgende voorbeeld: ‘Het is mooi weer’. Mooi weer voor wie? De badgast die het heerlijk vindt op het strand te zonnen. Of de boer die zijn oogt in gevaar ziet komen door aanhoudende droogte.
Taal roept emoties op en suggereert iets wat er niet is. Het is slechts een verhaal.
Door je bewust te zijn van de taal die je gebruikt en door na te gaan wat dit bij jou en anderen oproept heb je een krachtig middel in handen. Je kunt leren om jouw woorden zorgvuldiger te kiezen. Woorden die helpend zijn bij de ontwikkeling van jouw talent.
‘Ik kan het niet!’ wordt ‘Ik kan het nog niet’ of ‘Ik kan het niet, daarom wil ik het leren!’

Door veranderkundige kennis toe te passen laat je beperkingen los en maak je de weg vrij om jouw talent verder te ontwikkelen.

Meer lezen? Introductie , volgende pagina
Bron foto: AvO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s