Proportie

Geen vogel vliegt te hoog, als hij met zijn eigen vleugels vliegt.
William Blake

Wanneer we in onze eigen kracht gaan staan, stuiten we soms op verzet van degenen in onze directe omgeving. Hoe kun je jezelf ondersteunen in tijden dat je het zwaar hebt en zelfs niet serieus wordt genomen?

In haar boek Je weg in de wereld biedt Julia Cameron een programma van twaalf weken waarbij ze je helpt jouw creatieve kant te ontdekken en te herstellen. In de tweede week van haar programma besteed ze aandacht aan het komen tot het besef van proportie.

In haar boek beschrijft Cameron dat de weg die onze groei aflegt, niet zo eenzaam is als hij voelt. We ervaren universele groeipijnen, en onze eenzaamheid, vervreemding, wanhoop en twijfel zijn gevoeld door velen die ons al voorgingen.

Wanneer we worstelen met een verschuiving in identiteit, zeggen we wanhopig: ‘Soms weet ik niet wie ik ben’, en dan hebben we gelijk. We hebben terecht het gevoel dat een of ander deel of delen van ons zelf nog niet worden vertegenwoordigt of misschien nog niet worden gehoord.
We zijn veel veelzijdiger en rijker dan de meesten van ons veronderstellen. We zijn veel groter en kleurrijker, veel krachtiger en complexer, veel dieper en veel hoger dan we vaak toegeven.

Cameron doet verschillende suggesties om de weg van groei te vergemakkelijken.

Maak jezelf niet onnodig klein
Onze dromen lijken te groot en te mooi om waar te zijn. We twijfelen aan ons vermogen om ze te laten uitkomen. Maak je twijfels kleiner in plaats van jezelf.

Volg je innerlijke leidraad
Om succesvol te zijn moeten we leren onze innerlijke leidraad te volgen in plaats van achter anderen aan te lopen.
Wees bereid om altijd een beginner te zijn, open en ontvankelijk. Wanneer je die kwaliteiten bewust koestert in jezelf, dan krijg je de kans te groeien en te transformeren, misschien niet met grote en onmiddellijke slagen, maar met kleine.

Accepteer de gevoelens die gepaard gaan met verandering
Wanneer we van omvang aan het veranderen zijn, voelen we ons het ene moment groot, helder en sterk, en het andere moment piepklein en weerloos. Dat is goed en gezond. Het voelt alleen niet zo.

Kom in actie
Wanneer we in actie komen voor ons eigen welzijn, zijn we geneigd ons minder overweldigd te voelen door de behoeften en wensen van anderen.

Meer lezen? Introductie , vorige pagina , volgende pagina
Bron foto: Twins design studio: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s