Blijf dromen en verbeelden!

Creativiteit is voor 1% inspiratie en voor 99% een proces dat we kunnen organiseren en aanleren.

In ‘Creative quest: maak een gewoonte van nieuwe ideeën’ laat drummer Questlove zien hoe hij als artiest steeds weer op nieuwe ideeën komt.
Hij gaat in zijn boek in op de vragen: Wat is creativiteit? Ben jij creatief? Hoe laat je de vonk overspringen? Hoe ga je om met falen en succes? En hoe houd je inspiratie vast?

Wat is creativiteit?
Questlove beschrijft creativiteit als de persoonlijkheid die het mogelijk maakt dat iets nieuws, en op de een of andere manier waardevols, gevormd kan worden.
Creativiteit gaat er niet om dat je alles binnenlaat, maar dat je weigert dingen buiten te houden.
Het gaat er niet om direct het juiste te vinden.
Stel je niet voor wat je gaat worden, maar stel je voor wat je níét gaat worden.
Creatief zijn is het bewijs dat we een indruk op onze omgeving kunnen achterlaten, dat je een stempel op de tijd kunt drukken.

Ben jij creatief?
Er zijn veel ideeën over hoe creatief we zijn.
Questlove merkt hierover op: We hebben allemaal blinde vlekken, en creatieve gebieden waarop we niets klaarspelen, maar we hebben ook briljante plekken, en creatieve gebieden waarop we opbloeien.

Hoe laat je de vonk overspringen?
Creativiteit is niet veel minder veeleisend dan een hardloopwedstrijd. Het is mogelijk zelfs nog veeleisender. Waar atleten zich op de wedstrijd voorbereiden met rekoefeningen, daar is het voor het creatief proces ook belangrijk je hersenen te stretchen. Questlove geeft hiervoor de volgende strategiën:
Ga tuinieren
Hij bedoelt dit niet letterlijk maar geeft het belang aan om dingen opnieuw te ordenen. Deel bijvoorbeeld je boekenverzameling opnieuw in. Rangschik foto’s opnieuw. Richt je omgeving anders in. Kom in contact met ander creatief werk.
Speel het achterstevoren af
We zien dingen meestal op één manier. Probeer de dingen eens helemaal om te draaien. Begin bij het eind en ga stap voor stap terug naar het begin. Of draai een beeld leterlijk om en bekijk het eens geheel van de andere kant. Draai tenslotte een bewering eens helemaal om. Waar ben jij van overtuigd en welke argumenten kun je vinden om het tegendeel te onderbouwen?
Lukraak plukken
Pak zomaar een boek of een tekst. Sla het open en begin gewoon ergens te lezen. Laat je inspireren door wat je dan ziet. Kies zomaar een stuk muziek en luister ernaar, kijk waar het je brengt. Begin zomaar een gesprek met iemand en laat je verassen.

Creativiteit is een mix van discipline en loslaten. Van plannen maken, en weten wanneer afwijken van het plan het nieuwe plan moet worden.

Je bouwt aan je eigen creativiteit door te beseffen dat je deel uitmaakt van een groter samenwerkingsverband. Je hebt adviseurs, aangevers en concurrenten nodig. Je hebt grote rolmodellen nodig voor de inspiratie en bullebakken die je de waarheid vertellen.

Hoe ga je om met falen en succes?
Als je maar genoeg dingen maakt zul je falen. Hetzelfde wat je gemaakt heeft kan je op een later moment breken. Je kunt de aansluiting verliezen terwijl je nog geen nieuwe aansluiting hebt gevonden.
In elke carrière zit een mengeling van succes en mislukking. Dit mengsel is zuurstofrijk en zorgt ervoor dat je blijft ademen.

Hoe houd je inspiratie vast?
We zijn niet bijzonder, alles wat ons overkomt is al eerder iemand overkomen.
Dit klopt én het klopt niet. Dat is waar creativiteit om draait: Het gaat om het vinden van je eigen unieke manier om te passen binnen de zich voortdurend veranderende wereld waarin steeds de zelfde thema’s en ervaringen terugkomen:
Hoe verbind ik mij met anderen? Wat kan ik voor de ander betekenen, en wat betekent de ander voor mij? Hoe ga ik om met tegenslag en verlies, en hoe heb ik lief?

Bron foto: Aanbetta: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s