Bouw aan een gezond beeld van jezelf


Wie denk je dat je bent? En wat doet dat met jou?

In haar boek Coach je leven laat Fiona Harrold zien hoe je zelf weer de regie over je leven in handen neemt. In deze bijdrage schenk ik aandacht aan het stap voor stap bouwen aan een gezond zelfbeeld.

De meeste mensen zijn veel beter in het lijstjes maken van hun slechte eigenschappen en zwakheden dan van hun goede eigenschappen en hun sterke punten. Daardoor beperken ze hun potentieel.

Het beeld dat je van jezelf hebt bepaald elk aspect van je leven. De kans dat je de doelen die je nastreeft en de dromen die je hebt ook werkelijk verwezenlijkt is een stuk kleiner als je slecht over jezelf denkt. Als je een sterk en gezond beeld van jezelf hebt, wordt al het andere eenvoudiger om te doen.

Harrold beschrijft dat het beeld dat je momenteel van jezelf hebt is ontstaan door voortdurend herhaalde boodschappen en instructies van belangrijke mensen in jouw omgeving. Denk hierbij aan je ouders, je familie, onderwijzers, leraren en andere invloedrijke volwassenen en leeftijdsgenoten die je hebt ontmoet. Hoe je jezelf ziet is het resultaat van overtuigingen uit het verleden. Je toekomst zal het resultaat zijn van de overtuigingen waar je vandaag voor kiest.

Welke overtuiging beperkt je het meest? Door welke nieuwe overtuiging wil je deze vervangen?

Door je te concentreren op jouw positieve kanten en waardevolle eigenschappen komt de waardering van jezelf stap voor stap meer op de voorgrond. Als jij jezelf anders leert zien zal de wereld om je heen anders op je reageren.

Meer lezen? Vorige pagina
Bron foto: Photo Melon: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s