In welke wereld leven we nu en hoe gaan we samen verder?
Het boek De nieuwe mega trends van Marian Salzman is een gids voor tijdreizigers. Zij neemt ons in haar boek mee terug naar de milleniumwisseling, en geeft een overzicht van de kantelpunten in de periode die daarop volgde. Technologie en klimaatverandering zijn hierin twee belangrijke factoren die onze wereld in de komende decennia vorm zullen geven.
Technologische innovatie, sociale bewegingen en een pandemie werken samen om nieuwe trends te creëren. Door deze nieuwe trends verschuiven onze identiteiten, herschikken we ons verleden en bouwen we verder aan een collectieve toekomst.
Waar bevinden we ons vandaag? Salzman begint haar boek met de volgende vier observaties:
‘Samen apart’ is nu normaal
Dankzij technologie kunnen we zeer gepersonaliseerde omgevingen creëren waarin we (alleen) luisteren naar onze aangepaste afspeellijsten en (alleen) kijken naar ons gestreamde entertainment op onze apparaten. Als we willen kunnen we hermetisch afgesloten blijven in onze vooringenomen mediabubbels en echokamers, en in werelden die we zelf hebben gecreëerd.
Economische ongelijkheid is toegenomen
Sinds de jaren zeventig is economische ongelijkheid toegenomen waardoor velen aan de ‘onderkant’ heel andere ervaringen en verwachtingen hebben dan de weinigen aan de ‘top’.
Wij zijn het middelpunt van de wereld geworden
Iedereen wordt aangemoedigd om hun personal brands op te bouwen en te koesteren.
Tegelijkertijd hechten we steeds meer waarde aan gedeelde ervaringen
Selfies maken plaats voor videochats met vrienden en familie. Ook in het bedrijfsleven ziet Salzman een nieuwe nadruk op saamhorigheid. Alles staat in het teken van samenwerking.
In een tijd van economische en sociale onrechtvaardigheid, ongelijkheid, nationalisme en extremisme ziet Salzman twee megatrends die ze de ‘Great Divide’ en de ‘Great Reboot’ noemt.
Great Divide
Polarisatie maakt deel uit van de chaos van vandaag. Nieuwe technologieën maken de wereld kleiner. Burgers dreigen uit elkaar te groeien. Er valt winst te halen (politiek en financieel) met het zaaien van verdeeldheid. Publieke figuren uit het hele politieke spectrum verstaan de kunst van het misleiden.
Great Reboot
Als je kijkt naar de krachten die zich verzamelen om een tegenwicht te beiden aan de opmars van haat, onverdraagzaamheid en polarisatie ziet Salzman de volgende invloedrijke verschuivingen:
De opkomst van bondgenootschap
Steeds meer mensen spannen zich in om niet alleen met anderen samen te leven, maar ook hun volledige steun te geven aan degenen die het minst op hen lijken.
Van wat en hoe tot waarom
De pandemie heeft individuen, bedrijven en overheden aangespoord om nauwkeuriger te kijken naar wat ‘essentieel’ is. Op het meest basale niveau is dit een trend die de beweging naar meer bewuste consumptie, ontspullen en minimalisme omvat, waarbij meer mensen overdaad afwijzen. Mensen dringen aan op een grondiger onderzoek naar de vraag waarom wij leven en werken zoals wij dat doen, en welke mogelijkheden er zijn om dat te veranderen.
Weerwerk tegen onwaarheden
Feiten lijken steeds meer voor interpretatie vatbaar te zijn.’Alternatieve feiten’ en ‘fake news’ worden omarmd door grote delen van de bevolking in sommige landen. Steeds bekwamere fact-checkers zullen vooringenomenheden in twijfel trekken en fake news tegenspreken.
Omhelzing van het ‘authentieke’
Deze verschuiving is misschien wel het meest verstrekkend. Veel mensen zijn ongelukkig met hun leven, met de leegheid, oppervlakkigheid en nutteloosheid van het moderne leven. Steeds meer omarmen we de ‘echte’ wereld en bewegen we ons van onbewust naar bewust.
De huidige tijd biedt de kans om opnieuw te beoordelen waar we staan en waar we naartoe willen.
Wat gaan we nu doen? Richten we ons op het aanwijzen van geschikte doelwitten voor schuld en veroordeling? Wordt het ‘wij’ tegen ‘zij’? Of steken we onze koppen bij elkaar en vinden we samen oplossingen?
Voor welke toekomst zet jij je in?
Bron foto Sonya Etchison: Shutterstock.com