#5. Doen wat je graag doet? Manage jouw chimp!

Het menselijk brein zit ingewikkeld in elkaar. Je zou ons brein voor het gemak kunnen beschouwen als een systeem van zeven met elkaar samenwerkende breinen. Drie van deze breinen – frontaal, limbisch en pariëtaal vormen de ‘psychologische geest’. Hoewel deze drie breinen proberen samen te werken, raken ze zeer regelmatig met elkaar in conflict en worstelen ze met elkaar om de overhand te krijgen.

In zijn boek ‘De Chimp Paradox’ laat Steve Peters zien welke strijd er in onze hoofden wordt gevoerd. Peters noemt de drie psychologische breinen in zijn model de Mens, de Chimpansee (de Chimp) en de Computer. Hieronder vind je een korte beschrijving:

Mens
De Mens probeert erachter te komen wat er aan de hand is door eerst de feiten op een rijtje te zetten. Eerst wordt de beschikbare informatie verzameld voordat er plannen worden gemaakt. Nadat de feiten zijn verzameld probeert de Mens de waarheid te achterhalen en worden vervolgens overtuigingen gebaseerd op deze waarheid.

Chimp
De Chimp is een emotionele machine die onafhankelijk van ons denkt. Hij is niet goed of slecht, hij is een Chimp. De Chimp gaat niet rationeel te werk. Hij probeert niet vast te stellen of iets waarschijnlijk of geloofwaardig is, maar trekt meestal overhaaste conclusies en vult ontbrekende details naar eigen keuze in. Hij kan daardoor heel onredelijk overkomen. Als de Chimp de controle over jouw gedachten weet te krijgen en vervolgens interpreteert wat jou overkomt, is er grote kans dat zijn uitleg onzinnig en ongegrond is. Je bent niet verantwoordelijk voor het karakter van je Chimp, maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om hem te managen.

Computer
Jouw Computer is een opslagruimte en een automatisch functionerende machine. De computer slaat informatie op die de Chimp of de Mens erin gestopt heeft. Die gebruikt hij vervolgens om automatisch voor hen te werken of om als referentiepunt te dienen.

Een van de geheimen van succes en geluk is om te leren leven met je Chimp en er niet door gebeten of aangevallen te worden. Daartoe moet je begrijpen hoe je Chimp zich gedraagt en waarom hij op een bepaalde manier denkt. Je moet ook je Mens begrijpen en deze niet verwarren met je Chimp.Inzicht in onze geest, gedachten en emoties kan ons helpen meer te doen van wat we graag willen.

Lukt het jou, jouw Chimp te managen en te doen wat je graag doet?

Startpagina , vorige pagina , volgende pagina
Bron foto: Eric Isselee: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s