Vroeger dat nog pijn doet

Wat zijn de gevolgen van ‘oud zeer’ en hoe kun je hier mee omgaan?

In Oud zeer blikt Bram Bakker terug op zijn eigen leven en de oude en niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich mee heeft gebracht. Met dit boek levert hij een bijdrage aan herwaardering voor ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het hier en nu.

Veel mensen dragen, zo schrijft Bram Bakker, traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeide, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten, en een gebrek aan knuffels en complimenten.
De gebeurtenissen uit ons verleden en de al dan niet bewuste herinneringen daaraan zijn een deel van wie we zijn. En daar hebben we het mee te doen, of we het nu leuk vinden of niet.

Bram Bakker beschrijft in zijn boek een aantal kansrijke manieren om ‘oud zeer’ hanteerbaar te maken of te houden. Alles begint en eindigt met jezelf serieus nemen: je mag er zijn en je bent de moeite waard. Op het moment dat je jouw eigen geschiedenis durft te omarmen, kun je veel doen om oude pijn draaglijker te maken.

Hier volgen enkele van zijn tips:

Wees lief voor jezelf
Je hebt altijd gedaan wat je kon, dus wees niet gefrustreerd of boos dat het niet meer lukt. heb compassie met jezelf en houd je ook niet te groot.
Zorg goed voor je geest
Je hebt altijd heel hard gewerkt en enorm je best gedaan. Het wordt tijd om tot rust te komen. Durf ook eens niets te doen.
Stop met je pogingen het anderen naar de zin te maken
Eerst moet je goed voor jezelf zorgen, daarna ben je ervoor anderen.
Zoek hulp
Je kunt het alleen doen, je hoeft het niet alleen te doen. Durf te vertrouwen op je intuïtie bij het zoeken naar hulp, voel wat wel en niet bij je past en vooral ook wie.
Zorg goed voor je lichaam
Zorg niet alleen voor gezonde lichaamsbeweging maar ook voldoende ontspanning. Slaap zoveel je nodig hebt. Eet niet onnodig veel ‘slecht’ eten en drink geen alcohol in ongezonde hoeveelheden. Je lichamelijke conditie is de meest betrouwbare maat voor hoe het met je gaat.

Ik heb genoten van Oud zeer. De inzichten, stellingen en frisse kijk op verleden, heden en toekomst hebben mij verrijkt. En ik ben me bewuster geworden van mijn eigen ‘oud zeer’.

Bron foto: AvO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s