Veranderen als het er écht toe doet

Op momenten dat verandering het meest noodzakelijk is, doen we vaak meer van wat we al deden. Wat kun je doen om deze cirkel te doorbreken?

In hun boek Deliberate Calm laten Jacqueline Brassey, Aaron de Smet en Michiel Kruyt zien hoe je je zo goed mogelijk aanpast aan veranderende, onzekere en complexe omstandigheden. Hier zijn aanpassingsvermogen, wendbaarheid, veerkracht, bewustzijn en emotieregulatie voor nodig. Hieronder licht ik deze vaardigheden kort toe:

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen is de mate waarin je soepel en flexibel kunt reageren op gewijzigde situaties en veranderde omstandigheden.
Wendbaarheid en veerkracht
Het vermogen om nieuwe ervaringen om te zetten in effectief gedrag. Iemand durft nieuwe uitdagingen aan, kan op uitdagingen reageren en is in staat om feedback te geven en te ontvangen.
Bewustzijn.
Snelle aanpassing vraagt om het je tegelijkertijd bewust zijn van jouw binnenwereld en de wereld om je heen.
Emotieregulatie
Aanpassing onder veranderende, onzekere en complexe problemen omstandigheden vraagt tenslotte om het adequaat reguleren van jouw emoties .

Om te kunnen veranderen als het er écht toe doet heb je een plan nodig dat je dagelijks helpt bij het beantwoorden van de volgende vragen: Waar steek ik mijn tijd en energie in? Hoe blijf ik tegelijkertijd bewust van mijn binnenwereld en de wereld om me heen? Welke relaties ga ik aan en hoe doe ik dat? En wat verdient nu mijn meeste aandacht?

In de volgende bijdragen ga ik hier verder op in.

Meer lezen? Volgende pagina
Bron foto: AvO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s