Kom in je comfortzone en denk in je box

Het lijkt wel alsof we leven tussen Netflix en burn-out. Tussen ons te pletter werken en ons wezenloos verdoven: we staan helemaal aan of helemaal uit. Terwijl precies tussen inspanning en ontspanning de houding ligt die je nodig hebt om creatief te zijn.

Barbara Tammes beschrijft dit in haar boek Play mode. Om creatief te kunnen zijn is het van belang dat je je op je gemak voelt en dat je in je box leert denken.

In je comfortzone komen
Het cliché dat je uit je comfortzone moet komen om creatief te zijn spreekt Tammes tegen. Creativiteit ontstaat als je je op je gemak voelt. Een gevoel dat je er mag zijn, dat het oké is, en dat je overal nieuwsgierig mag rondlopen en rondkijken. Dat je comfortabel wordt met het ongemak van niet weten, het mis kunnen hebben en fouten mogen maken. In plaats van je angst te overwinnen pleit Tammes ervoor te zorgen dat je je veilig voelt.

Hoe kun je je overal op je gemak voelen?
Als je oprecht geïnteresseerd bent, ben je bij iedereen welkom en overal thuis. Oprechte interesse is het mooiste cadeau dat je mee kunt nemen aldus Tammes. Omgekeerd kun je, als je je ergens niet welkom voelt of niet op je gemak, bij jezelf te rade gaan of je wel oprechte belangstelling hebt voor je omgeving. Of jij zelf niet degene bent die afkeurt.

In de box denken
Het meest gehoorde advies als het over creativiteit gaat is dat je ‘out of the box’ moet denken. Simpel out of the box denken geeft geen enkele richting. En zonder richting ben je stuurloos. Dat is niet veilig en motiverend.
Als je nieuwe ideeën wilt bedenken, dan kun je het beste alles gebruiken wat je in je hebt, wat je denkt, wat je voelt, wat je al hebt meegemaakt en waar je nog van droomt. Dat zit allemaal opgeslagen in ons hoofd, ons hart, onze buik en onze handen. In een blik of smaak. Het zit in de combinatie van alles. In onze complete in-box.

Bron foto: Lightspring: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s