Snap je waarom je doet wat je doet, en lukt het jou je in te leven in de ander?
Mentaliseren kan je helpen jouw gedrag te begrijpen en je inlevingsvermogen te vergroten.
In hun boek Mentaliserend coachen bieden Peter Bleumer en René Meijer handvatten om je mentaliserend vermogen te vergroten.
Mentaliseren
Mentaliseren betekent dat je je eigen doen en laten en dat van de ander aanvoelt. Dat je snapt waarom jij en de ander doen wat jullie doen, en je begrijpt wat daar de achterliggende gedachten, gevoelens, motieven en drijfveren bij zijn.
Als mentaliseren jezelf betreft, betekent dit in staat zijn tot zelfreflectie; als het gaat om anderen spreek je van inlevingsvermogen.
Daarnaast gaat mentaliseren over nadenken wat er in de relatie met de ander gebeurt.
Geef jezelf steun
Toon begrip voor wie je bent, wat je doet en wat je voelt. Je hebt gedaan wat je kon doen en je kunt nu verder met wat je geleerd hebt.
Breng jouw emoties tot rust
Als je emoties te hoog oplopen, heb je niet meer de mogelijkheid om goed over jezelf en de situatie waarin je je bevindt na te denken. Bij hoog opgelopen emoties is er voornamelijk activiteit in het deel van onze hersenen dat ook wel het ‘reptielen brein’ wordt genoemd. Je kunt in dat geval alleen nog maar reageren vanuit drie basisstrategiën: vechten, vluchten of bevriezen. Pas als jouw emoties tot rust komen, is het mogelijk verder na te gaan wat er nu echt aan de hans is.
Verhelder
Door jezelf te steunen en jouw emoties tot rust te brengen ontstaat er ruimte te verhelderen wat je denkt, voelt en doet. Dit biedt ruimte voor een nieuw perspectief.
Onderzoek jouw achterliggende gevoelens, gedachten en drijfveren die tot jouw gedrag hebben geleid. Ga na hoe dat samenhing met de situatie waarin je je bevond. Hierdoor wordt jouw gedrag iets wat je niet ‘zomaar’ is overkomen, maar leer je de achtergronden van jouw gedrag kennen. Je leert je gedrag in een ander perspectief zien. Je geeft betekenis aan wat je doet.
Creëer een alternatief perspectief
Goed mentaliseren bevordert een andere kijk op de dingen waardoor andere gevoelens ontstaan en je andere dingen kunt doen. Het bevordert effectieve communicatie, prettig samenwerken en samenleven, want je begrijpt jezelf en de ander beter.
Wat kun jij doen om jezelf en de ander beter te begrijpen?
Bron foto: Romanets: shutterstock.com
Deze bijdrage is een bewerking van mijn post van 5 december 2020