#11. De kracht van ons dwalend brein

Een afdwalend brein heeft een slechte reputatie. Die slechte reputatie is gedeeltelijk terecht. Als we willen focussen, kan dagdromen onze productiviteit verstoren. Dagdromen is wel zeer effectief als we problemen willen oplossen, creatiever willen denken of brainstormen over nieuwe ideeën of als we energie willen bijtanken.

In zijn boek ‘Hyperfocus; hoe je productiever en creatiever wordt in een wereld vol afleiding’ gaat Chris Bailey in op de waarde van snipperfocus; het afdwalen van ons brein.

Bailey maakt het volgende onderscheid tussen hyperfocus en snipperfocus: Bij hyperfocus richt je je aandacht naar buiten, bij snipperfocus naar binnen. Hyperfocus is de productiefste modus van het brein, snipperfocus de creatiefste. Snipperfocus biedt je de kans om:

Het is onmogelijk om voornemens te formuleren als je volledig opgaat in het nu. Als je rust, gaat je brein automatisch toekomstplannen maken; daar hoef je het alleen tijd voor te gunnen.

Creativiteit voeden
Snipperfocus helpt je om oude ideeën met elkaar te verbinden en nieuwe te creëren. Hoe meer creativiteit je baan of project van je vraagt, des te belangrijker het is dat je deze modus doelbewust inschakelt. Pauzes tussen bezigheden zijn net zo belangrijk als de bezigheden zelf.

Je batterij opladen
Signalen die je laten weten dat je energievoorraad zijn einde nadert zijn: Je gaat vaak heen en weer tussen bezigheden en kunt niet lang gefocust blijven op één ding. Je verliest grip op je voornemens en werkt reactiever. Je hebt meer tijd nodig voor je werkzaamheden. Je kiest voor minder belangrijk werk dat minder energie vereist. Je glijdt voortdurend weg in snipperfocus. Focussen kost veel energie, snipperfocus vult je voorraad aan. Wanneer laad jij je batterij weer op?

Verfrissende onderbrekingen
Een verfrissende onderbreking voldoet aan de volgende drie voorwaarden: Het is vertrouwd en vergt weinig inspanning. Het is iets wat je echt wilt doen. Het is geen verplichting. Wat zijn voor jou verfrissende onderbrekingen? Wanneer zet je ze in?


Meer lezen? Startpagina , vorige pagina , volgende pagina
Bron foto: Rich Carey: Shutterstock.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s