Om beter te begrijpen wat er gebeurt is het belangrijk goed te mentaliseren. Het vermogen om te mentaliseren omvat naast zelfreflectie en inlevingsvermogen ook het adequaat interpreteren van interacties.
In hun boek Mentaliserend coachen delen Peter Bleumer en René Meijer wat goed mentaliseren inhoudt.
Wat is er nodig om goed te mentaliseren?
Bij mentaliseren gaat het over het opstellen van een hypothese over wat er aan de hand is. Je probeert vanuit een open en nieuwsgierige houding te snappen wat er gebeurt. Goed mentaliseren houdt in het goed mentaliseren over jezelf, de ander en tenslotte het goed mentaliseren over interacties.
Goed mentaliseren over jezelf
Je hebt belangstelling voor je eigen functioneren en bent bereid dit te onderzoeken. Je bent bewust van de invloed van je gevoelens op jouw handelen. Je bent in staat gevoelens te ervaren en te benoemen, ook als ze heftig zijn. Je bent in staat twijfels toe te laten over hoe je jezelf ziet. Je waardeert dat het beeld van jezelf verandert. Je bent gericht op je eigen ontwikkeling en de interacties met anderen. Je bent in staat genuanceerd naar jezelf en jezelf in interactie met anderen te kijken. Je beseft dat jouw kijk op de wereld relatief is.
Goed mentaliseren over de ander
Je hebt belangstelling voor wat de ander voelt en denkt. Je beseft dat gevoelens en gedachten van de ander niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Je beseft dat jouw interpretatie van gevoelens, gedachten en gedrag van de ander fout kan zijn. Je bent bereid je te verdiepen in de ander. Je bent in staat situaties en interacties met anderen in verhouding te zien. Je staat open voor nieuwe ontdekkingen. Je bent vergevingsgezind ten opzichte van de ander.
Goed mentaliseren over interacties
Je voelt goed aan wat er in een interactie gebeurt. Je schat daarbij goed in wat er gaande is. Je kunt je inleven in de verschillende posities van de deelnemende partijen. Je vindt de juiste toon in de relatie met anderen. Je pikt emoties in de onderstroom in de interactie op. Je kunt jouw eigen interpretaties betwijfelen en relativeren.
Meer lezen? Introductie
Bron foto: Romanets: shutterstock.com